Hoppa till huvudinnehåll

Att segla var nödvändigt

Arja och Hentti Hankalahti bygger nytt hus
Arja och Hentti Hankalahti Arja och Hentti Hankalahti bygger nytt hus Bild: Yle/Maud Stolpe arja och hentti hankalahti

För snart fem år sedan påbörjade Arja och Hentti Hankalahti från Pargas sitt livs äventyr. De sålde hus och hem och begav sig ut för att segla på världshaven under en obestämd tid.

Seglatsen kom att pågå i två år innan den avbröts av ett haveri och segelbåten blev kvar på havet.

Då paret Hankalahti ser tillbaka på sin äventyrliga seglats skulle de nog göra om den, idag skulle de bara vara lite klokare.

Hastiga ryck i början

Hentti och Arja Hankalahti berättar att deras seglats började med ganska hastiga ryck, helt enkelt för att de fick sitt hus sålt och då gällde det att snabbt få båten i skick och sedan bar det iväg.

Om de skulle göra om samma sak igen skulle det i och för sig inte behövas mera planeringstid, men båten skulle antagligen utrustas på ett lite annat sätt och förmodligen skulle det bli en helt annorlunda resa.

Lite slugare skulle man väl vara och inte ta med sig en hel massa prylar som går sönder och som man inte har någon egentlig användning för tror Hentti Hankalahti.

Hentti Hankalati vid Union Island och Mayreau
Hentti Hankalati vid Union Island och Mayreau Bild: Arja Hankalahti hentti hankalahti

Jobb på resan

Inför seglatsen som startade på försommaren 2011 hade paret planer på att kunna jobba lite i hamnarna och få ihop en del pengar.

Arja Hankalahti, som är frisör, skulle kunna agera frissa i hamnarna de kom till och hennes man Hentti skulle kunna ställa upp som trubadur.

Till en del förverkligades också det här och i gästhamnarna i Europa gick det bra att fixa folks hår.

I Karibien var det lite värre då de ankrade båten och gick iland. På stranden kändes det sedan som om man skulle konkurrera med lokalbefolkningen om man började klippa folks hår där.

Hur som helst blev det en del frisörsjobb gjort och den vägen fick paret många nya kompisar.

Hentti Hankalahti ställde för sin del upp som trubadur, första gången redan på en restaurang på Mön i Danmark och efter det på till exempel Kanarieöarna.

Dessutom uppträdde han som Elvis i Karibien, men kanske inte så mycket som han hade velat och förväntat sig.

Arja Hankalahti utanför Martinique
Arja Hankalahti utanför Martinique Bild: Henrik Hankalahti hankalahti

Man hinner med en hel del på två år

Paret Hankalahtis rutt gick från Pargas via Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrike och England. Sedan blev det Portugal, Spanien, Kanarieöarna och Kap Verde.

Härifrån bar det iväg över Atlanten till Barbados, där de seglade fram och tillbaka mellan holmarna så de såg en hel del av Karibien under sina två år.

Under orkanperioden hade de båten i Grenada och var hemma på besök i Finland. Det handlade då om några månader.

På frågan om de olika ställen de besökte var som de hade väntat säger de att de inte hade målat upp så mycket bilder på förhand.

Karibien var på många sätt en positiv överraskning i och med att många platser var mer välmående än de hade trott och att där inte fanns så mycket turister.

Hentti Hankalahti vid Tobaco Caya St Vincent
Hentti Hankalahti vid Tobaco Caya St Vincent Bild: Arja Hankalahti m/s serena

Livet i en segelbåt

Arja Hankalahti säger att livet ombord kändes rätt normalt. I och med att utrymmet är så litet är det bara speciellt viktigt att alla saker sätts tillbaka på rätt plats.

På många sätt är det till och med enklare att leva ombord på en liten båt än i ett hus där man breder ut sig säger hon.

Visserligen är man utan en massa saker men inte saknar man tidningar, telefon eller TV. Det finns så mycket annat att se på.

Också Hentti Hankalahti håller med om att livet är enklare ombord. Rutinerna gör att man vet vem som ska göra vad och han påpekar att de inte grälade, ifall någon undrar.

Under de tråkiga, händelselösa resorna över Atlanten kunde de i och för sig ha passat på att gräla, men då sov i allmänhet den ena då den andra var vaken, så inte blev det några gräl då heller.

Sjömän brukar säga att sjömansromantiken försvinner i de danska sunden, men det här paret säger att romantiken blev bara bättre under resans gång.

m/s Serena vid Peter Island
m/s Serena vid Peter Island Bild: Arja Hankalahti peter island

Det roliga tar slut

Ungefär 200 sjömil från Spaniens kust hamnade segelbåten Serena in i en hård storm där vågorna blev högre och högre. Det var sommaren 2013.

Plötsligt svepte en stor våg över hela båten, som välte och förlorade överbyggnaden. Hentti Hankalahti säger att allt verkade hända på en sekund. Efter det kom det in mer och mer vatten hela tiden.

Det mesta ombord gick sönder och det fanns glasskärvor överallt. Då var det läge att ringa efter hjälp via satellittelefonen.

Meningen var att en spansk helikopter skulle ta sig ut, men den vågade sig inte ut på grund av stormen.

Efter många om och men och många timmar lyckades de bli lokaliserade och strax innan skymningen plockades de upp av en helikopter och fördes till Portugal.

Båten blev kvar på Atlanten och efter en del missförstånd fick paret Hankalahti ut halva värdet av båten av försäkringsbolaget.

Den som de trodde fortlöpande försäkringen hade gått ut och försäkringsbolaget hade skickat ut en påminnelse till någon som hette Hanhilahti, som aldrig nådde fram till dem och knappast till någon annan heller.

Beträffande den dramatiska olyckan och räddningsoperationen de var med om säger Arja Hankalahti att det idag mest känns som om hon skulle ha sett en film.

blå himmel från en segelbåt
blå himmel från en segelbåt Bild: Arja Hankalahti arja och hentti hankalahti

Livet normaliseras

Då paret kom hem till Finland kom de till Hyvinge och det dagliga livet här verkade ganska underligt.

Som de hade blivit vana utomlands hälsade de vänligt på alla de mötte, men alla verkade tycka att de var lite konstiga, som betedde sig så här.

Det som också kändes främmande var att folk har sina telefoner i handen och pratar i dem i alla situationer i livet. En sak som för dem själva blivit ganska ovant under två år utan telefon.

Det att alla har bråttom hela tiden kändes också konstigt, men nu är de vana med det igen och är med i samma lunk.

Nu håller paret på att bygga ett stort hus i Mustfinn i Pargas och det tar mycket av tiden. Han bygger på heltid medan hon jobbar i en frisersalong igen.

Någonstans i bakhuvudet finns kanske en tanke på att igen segla iväg och kanske säljer paret sitt nya hus om något år och fortsätter sitt avbrutna äventyr.

Arja och Hentti Hankalahti
Arja och Hentti Hankalahti Bild: Arja Hankalahti m/s serena

Den som vill höra mer om parets seglingsäventyr kan ta sig till ungdomsgården Dalaskog 23.3 kl 18 då paret Hankalahti berättar om sina öden och äventyr.

Inträdet dit är 10 euro och de här pengarna går till ungdomsarbetet i föreningen De ungas vänner på Ålön.