Hoppa till huvudinnehåll

Fyra mjöl i test - vilka semlor blev godast?

Barkbröd.
Barkbröd. Bild: Yle/Parad Media krigstid

När man vill baka riktigt goda semlor kräver det sin egen mjölblandning. Kungskonsumenten testar fyra semlemjöl och resultatet blir fyra väldigt olika små bröd.

Mjölen som testades var Myllyn Paras semlemjöl, Lidls Bake Dreams semlemjöl, Myllärin semlemjöl samt Sunnuntai grovmalet semlemjöl. Testgruppen bestod av Jarmo Nygård och Pauliina Tokola, bagerilärare vid yrkesinsitutet Stadin ammattiopisto, och Anna Mäki, andraårsstuderande inom bageribranschen.

Lärarna berättar att bra, rena råvaror är viktiga när man bakar semlor men att degens elasticitet och konsistens också är avgörande för riktigt goda semlor.

Bagare testar semlemjöl.
Pauliina Tokola, Jarmo Nygård och Anna Mäki. Bagare testar semlemjöl. Bild: Yle/Kuningaskuluttaja sämpylät

Testet utfördes som ett blindtest. Testgruppen visste med andra ord inte vilka mjöl de använde i bakningen.

Lidls mjöl stod ut ur mängden direkt. De andra mjölen var grovmalna, men Lidls var fint. Frön och kli påverkar hur fiberrikt ett mjöl är. Lidls mjöl visade sig vara hälften mindre fiberrikt än de andra semlemjölen.

Testgruppen luktade och smakade också på mjölen. Myllärin, Myllyn Paras och Sunnuntai-mjölen innehöll alla olika sorter av frön och kli. Sunnuntais mjöl saknade i gruppens tycke både doft och smak.

- De andra mjölen doftar kvarn, den doft man känner när man besöker en kvarn, säger Jarmo Nygård. Sunnuntais mjöl saknade enligt honom helt den doften.

Alltför grovmalet inte heller bra

När gruppen började baka kom det fram ännu större skillnader i mjölen.

Den deg som gjordes på Myllärin-mjölet hade problem med konsistensen. Fröna och flingorna som fanns i mjölet minskade degens elasticitet och testgruppen frågade sig om degen skulle resultera i mindre luftiga semlor än de andra mjölen.

Elasticiteten var ett problem också för Lidls mjöl. Degen blev elastisk, men elasticiteten var inte hållbar och degen fick lätt hål.

Testgruppen bakade ut alla degar med samma recept. Det visade sig att det fanns skillnader också i mjölens fuktighetsgrad. Det betydde att man behövde större mängder av vissa mjöl än av andra.

Eftersom meningen var att åstadkomma degar som var jämförbara sinsemellan, fick gruppen helt enkelt använda mer av Sunnuntai- och Myllärin-mjölen.

Degarna bakades med hjälp av hushållsmaskiner. Men en hushållsmaskin är egentligen inte någon nödvändighet, tycker Pauliina Tokola.

- Jag måste medge att jag inte ens äger en hushållsmaskin. Det som har betydelse är hur bra hushållsmaskinen är. I en dålig hushållsmaskin blir degen varm och fastnar i kanterna, så jag skulle hellre göra degen för hand än med en dålig maskin.

Kungskonsumenten testar semlemjöl.
Kungskonsumenten testar semlemjöl. Bild: Yle/Kuningaskuluttaja sämpylät

Skillnader i smaken

Alla mjöl resulterade i riktigt snygga semlor, men den rutinerade testgruppen såg självklart skillnader på bröden.

Liksom gruppen förutspått hade semlorna av Myllärin-mjölet kollapsat. Semlorna såg lite tillplattade ut. Lidls semlor var lätt gråa vilket sänkte deras poäng.

När det var dags att smaka på semlorna blev fröna och kliet det avgörande. Den mest grovmalda semlan, av Myllärin-mjöl, kammade överraskande nog inte hem poängen här. Semlan hade mindre smak än väntat. Jarmo Nygård tänkte sig ändå att konsistensen på semlan kunde göra den till någons favorit.

Lidls semla övertygade inte testgruppen nu heller. De gillade varken smaken eller semlans lite sega skal.

Gruppen tyckte att Sunnuntai- och Myllyn Paras-mjölen var bäst. Semlorna blev vackra och de fick fin färg. På utsidan såg de två semlorna väldigt lika ut, men i smak var skillnaden enorm.

Sunnuntai-mjölet var liksom i bakningskedet också nu smaklöst. Myllyn Paras-semlorna hade däremot en mycket stark smak.

- Jag förväntade mig något helt annat! Utöver den goda smaken har de här semlorna en mycket bra konsistens, som gör dem angenäma att äta, säger Pauliina Tokola.

Resultatet är klart och tydligt: Myllyn Paras tar hem vinsten med sin goda smak och sitt läckra utseende. Sunnuntai blir trots sin smaklöshet tvåa. Mjölet får poäng för att det var lätt att baka med och bröden blev vackra till utseendet.

Myllärin-mjölet med mycket frön kommer på tredje plats. Sist är Lidls mjöl.

De andra mjölen är visserligen också bra att baka med, men Myllyn Paras smakar överlägset bäst.

- När det handlar om bröd är det smaken som avgör, säger Anja Mäki.

Plus och minus

1. Testets vinnare: Myllyn Paras semlemjölblandning

Kungskonsumenten testar semlemjöl.
Kungskonsumenten testar semlemjöl. Bild: Yle/Kuningaskuluttaja myllyn paras
  • Ingredienser: vetemjöl, vetekross, rågmjöl, vetegluten, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra)
  • Pris: 2,29 euro

+ god smak
+ vackra semlor
+ bra konsistens

2. Sunnuntai grovmalet semlemjöl

Sunnuntai semlemjöl
Sunnuntai semlemjöl Bild: Yle/Kuningaskuluttaja sunnuntai semlemjöl
  • Ingredienser: vetemjöl, vetekross, veteflarn, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra)
  • Pris: 2,59 euro

+ snygga semlor
+ bra konsistens
- svag smak

3. Myllärin semlemjöl

Myllärin semlemjöl, testas av Kuningaskuluttaja
Myllärin semlemjöl, testas av Kuningaskuluttaja Bild: Yle/Kuningaskuluttaja semlemjöl
  • Ingredienser: vetemjöl, vetekross, jästbrödsvetemjöl, rågmjöl, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra)
  • Pris: 1,85 euro

+ väldigt grovmalet
- ohållbar konsistens

4. Lidl Bake Dreams semlemjöl

Lidls semlemjöl, Kungskonsumenten testar
Lidls semlemjöl, Kungskonsumenten testar Bild: Yle/Kuningaskuluttaja sämpyläjauhot

Ingredienser: vete, havre, råg, korn, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra)
Pris: 1,55 euro

+ bra konsistens
- seg
- smaklös

Salla Hekkala
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö