Hoppa till huvudinnehåll

Guldbjörn till Fuocoammare

Personer bakom filmen Fuocoammare, regissören Gianfranco Rosi i mitten
Personer bakom filmen Fuocoammare, regissören Gianfranco Rosi i mitten Personer bakom filmen Fuocoammare, regissören Gianfranco Rosi i mitten Bild: MICHAEL KAPPELER/EPA fuocoammare,Film,Filmfestivalen i Berlin,Berlin,Gianfranco Rosi

Årets Guldbjörn för bästa film gick till den italienske regissören Gianfranco Rosi för filmen Fuocoammare. Det är en dokumentär som handlar om den europeiska flyktingkrisen på den italienska ön Lampedusa.

Priset delades ut på lördagen under den 66:e filmfestivalen i Berlin. Som juryordförande fungerade Meryl Streep.

I filmen beskrivs Lampedusabornas dagliga liv och kontrasten till de många män, kvinnor och barn som anländer till ön efter en farlig resa över Medelhavet i människosmugglarnas oländiga båtar. Många drunknar på vägen och kroppar flyter i land på ön.

- Mina tankar går till alla dem som inte kommer fram till Lampedusa på sin resa mot hoppet. Jag vill ägna priset till folket på Lampedusa som alltid är extremt öppna och accepterar dem som har kommit dit under årens lopp, sade Gianfranco Rosi vid prisutdelningen.

Övriga pris som delades ut på festivalen:

  • Juryns stora pris: Death in Sarajevo av Danis Tanovic
  • Bästa regi: Mia Hansen-Løve för Lavenir
  • Bästa kvinnliga skådespelare: Trine Dyrholm för Kollektivet
  • Bästa manliga skådespelare: Majd Mastoura för Hedi
  • Bästa manus: Tomasz Wasilewski för United states of love
  • Alfred Bauer-priset för nya perspektiv: A lullaby of the sorrowful mystery av Lav Diaz
  • Bästa foto: Crosscurrent, Mark Lee Ping-Bing
  • Bästa debutfilm: Hedi av Mohamed Ben Attia

Läs också