Hoppa till huvudinnehåll

Vet du var det lönar sig att tanka bilen i dag?

Bensinen kostar lika mycket vid två bensinstationer i Gloms, Esbo.
Bensinen kostar lika mycket vid Teboil och Neste i Gloms. Bensinen kostar lika mycket vid två bensinstationer i Gloms, Esbo. Bild: Yle / Victoria Wirén bensinstation,Bensinpris,dieselolja,bensin

Bränslepriserna varierar mellan olika bensinstationer och olika orter. Ifall det bara finns en bensinstation på orten kan priset lätt vara lite högre än om konkurrensen om kunden är hård.

Gloms i Esbo hör till de platser där det ofta lönar sig att tanka bilen ifall man har vägarna förbi. Tre av mackarna ligger nära varandra längs samma väg och då lönar det sig att ha samma pris som konkurrenten.

- Vi följer noga med priserna och tycker att också några cents skillnad i priset har betydelse för var vi tankar, säger pensionären Eini Tanner.

På lördag förmiddag kostar 95-oktanig bensin 1,279 vid Nestes två bensinmackar liksom också vid Teboil. Samtliga stationer är så kallade kalla stationer där man betalar med kort och där det inte finns varken café eller toaletter.

Det finns också andra bensinstationer i närområdet, men Tanner tycker att de är dyrare. Hon håller regelbundet utkik efter bränslepriserna när hon åker bil, men brukar inte anse det vara värt besväret att köra längre omvägar för att kanske tanka billigare.

Ta webben till hjälp för att hitta billig bensin

Bensinstationerna justerar bränslepriserna kontinuerligt och på olika webbplatser, till exempel polttoaine.net, kan man följa med var i landet man får det billigaste och dyraste bränslet.

På lördag eftermiddag när Pasi Penttinen och hans fru Anu stannar för att tanka är bensinen en cent billigare än på förmiddagen.

- Det här är ett av de billigaste ställena i huvudstadsregionen, så också därför tankar vi här, säger Anu.

Paret menar ändå att den viktigaste orsaken till att stanna i Gloms är att det ligger längs med rutten. Som många andra bilister tycker de att prisskillnaderna är så små att det inte lönar sig att köra mycket extra bara för att få bränsle lite billigare.

- Konkurrensen är hård mellan stationerna så skillnaderna är inte så stora. På längre resor behöver vi också ”tanka” människorna i bilen och då väljer vi att stanna någonstans där man kan äta lite och dricka kaffe, säger Pasi.

Läs också