Hoppa till huvudinnehåll

Kerry: USA och Ryssland preliminärt överens om eldupphör i Syrien

USA:s utrikesminister John Kerry hooppas att avtalet om ett eldupphör kan förverkligas redan inom några dagar
USA:s utrikesminister John Kerry hoppas att avtalet om ett eldupphör kan förverkligas redan inom några dagar USA:s utrikesminister John Kerry hooppas att avtalet om ett eldupphör kan förverkligas redan inom några dagar Bild: EPA/ARMANDO BABANI John Kerry,USA

Ryssland och USA har nått en preliminär överenskommelse om eldupphör i Syrien, säger utrikesminister John Kerry som har förhandlat med sin ryske kollega Sergej Lavrov.

– Vi har nått en preliminär överenskommelse om villkoren för ett eldupphör, som kunde förvekligas inom de kommande dagarna sa Kerry under ett besök i Jordaniens huvudstad Amman.

Kerry tror att president Barack Obama och president Vladimir Putin snart kan träffas för att underteckna överenskommelsen när den väl har finslipats.

– Ett eldupphör i Syrien har aldrig varit så nära som nu, säger Kerry. Enligt honom omfattas alla väpnade grupper av avtalet, utom de som FN betraktar som terroristorganisationer.

Kerry medgav i alla fall att striderna knappast kommer att upphöra omedelbart när avtalet är klart.

Stormakterna kom för drygt en vecka sedan överens om eldupphör, men avtalet har inte förverkligats på grund av fortsatta strider och en pågående regeringsoffensiv i norra Syrien.

Assad och rebeller positiva till ett eldupphör

USA och Ryssland fick i uppdrag och att utreda hur eldupphöret kan förverkligas i praktiken, och parterna har tydligen närmat sig att döma av Kerrys uttalande.

Lavrov låter inte riktigt lika optimistisk som Kerry, men Ryssland har under de senaste dagarna riktat försiktig kritik mot Syriens president Bashar al-Assad, för hans uppenbara ovilja att gå med på eftergifter till rebeller.

al-Assad sade ändå på lördagen att han är redo för ett eldupphör, förutsatt att rebellerna inte utnyttjar en paus i fientligheterna för att upprusta sig.

– Vi har sagt att vi är redo att upphöra med militäroperationer, men frågan handlar om viktigare faktorer, som att förhindra terrorister från att utnyttja det för att förbättra sin ställning, sade Assad i en intervju för den spanska tidningen El País.

Den syriska oppositionen i exil föreslog tidigare ett tillfälligt eldupphör på det villkoret att Ryssland slutar bomba rebellmål, men de ryska flygattackerna har fortsatt med oförminskad styrka i Syrien.

Många döda också under söndagen

Samtidigt som det finns ett litet hopp om ett eldupphör har dödandet fortsatt. Drygt femtio mänskor dödades och omkring hundra skadades i två bombattacker i den regeringskontrollerade staden Homs.

De flesta av dödsoffren var civila i en stadsdel som har utsatts för bombattacker flera gånger tidigare.

Ingen har ännu tagit på sig skulden för attacken. Islamiska staten utförde nyligen en självmordsattack i samma stadsel som krävde 22 dödsoffer.

Homs kontrolleras numera av regeringsstyrkor som drev ut rebeller efter flera år av hårda strider i stadskärnan.

Den syriska statliga televisionen rapporterar att upp till 50 personer har dödats nära en shiamuslimsk helgedom i huvudstaden Damaskus. Upp till 200 ska ha skadats i attacken som IS tog smkulden för.

Enligt det Syriska mänskorättsobservatoriet dödades över 60 mänskor i attackerna i Damaskus.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes