Hoppa till huvudinnehåll

Vasaborna fick besöka Landshövdingens residens för en dag

Festsalen i Landshövdingsresidenset i Vasa.
Festsalen i Landshövdingens residens i Vasa. Festsalen i Landshövdingsresidenset i Vasa. Bild: Yle/Roger Källman residens,festsal,landshövdingar

Den 21 februari firades Den Internationella Guidedagen - ett världsomspännande jippo som startade år 1990. I Vasa kunde allmänheten besöka Landshövdingens residens.

- I fjol visade vi upp stadshuset, då var det ganska många som frågade om vi kunde ta residenset till nästa. Så då ringde jag till stadsdirektören som genast lovade att vi får göra det, säger Eva Reinikainen som är ordförande för Vasa-Korsholms Guider r.f.

Söndagens öppna guidning kan sägas vara unik. Residenset är annars inte öppet för allmänheten, utan fungerar som stadens festvåning.

Eva Reinikainen med sin guidebricka.
Eva Reinikainen med sin guidebricka. Eva Reinikainen med sin guidebricka. Bild: Yle/Roger Källman Vasa,Rundvisning,guider,eva reinikainen

Ett hus med anor

Landshövdingens residens byggdes år 1865. Det var brukspatronen Gustaf Wasastjerna som lät bygga det ståtliga huset efter Vasa brand, då staden flyttades.

- Familjen Wasastjerna bodde här omkring fem år. Sen såldes huset och det hade ganska många ägare. På 1890-talet köpte staten huset för att använda som landshövdingsresidens, säger Reinikainen.

I nedre våningen av huset fanns också Industriskolan under ett antal år. Korsholmspolisen har verkat i residenset och för närvarande har Österbottens museum verksamhet i huset.

- Så satt Finlands senat här i januari 1918, och Mannerheim bodde också här.

Hörnrummet där Mannerheim sov har återställts efter modell av fotografier som togs då det begav sig.

Från residens till festlokal

Tom Westergård var den sista landshövdingen som bodde i residenset. År 1997 blev Vasa län en del av Västra Finlands län. Som ett minne från den tiden hänger Westergårds porträtt, målat av Vasakonstnären Fritz Jakobsson.

I och med Natura 2000-programmet gick Vasa stad miste om ett markområde på Öjen i Sundom. I utbyte mot Öjen gav staten Vasa Risöområdet, några byggnader på det gamla kasernområdet, samt Landshövdingsresidenset.