Hoppa till huvudinnehåll

Auroras vd: Prishöjningen är skälig

Kaffe som kokar
Kaffe som kokar Bild: Yle/Mårten Seiplax gasspis

Gasbolaget Aurora försvarar höjningarna i gasöverföringspriserna på upp till 47,5 procent. Vd Mika Paloranta säger att gas inte är en nödvändighet på samma sätt som el.

Det var Suomen Kuvalehti som först rapporterade om ett fall där överföringspriset i ett av gasbolagets Auroras gasavtal har höjts med 47,5 procent.

Aurora har raderat alla gamla prisuppgifter från sin webbplats, så en heltäckande granskning av prishöjningen är inte möjlig. Svenska Yle har hittat tre avtal vars priser har höjts mellan 26 till 47,5 procent, jämfört med 2015.

Prishöjningarna berör åtminstone 30 000 hushåll i Helsingfors.

Auroras vd Mika Paloranta försvarar höjningarna med att statsägda Gasum, som tidigare ägde Aurora, inte gjorde tillräckliga investeringar i gasnätet.

- För att garantera försörjningen måste vi göra investeringar i nätet, speciellt i Helsingfors, säger Paloranta.

Stå på egna ben

Ytterligare en orsak till höjningarna är att statsägda Gasum hade underprissatt Auroras gasöverföring, säger Paloranta. Den prisnivån är inte längre hållbar för Aurora, som ifjol såldes till ett skotskt kapitalplaceringsbolag.

- Vi måste göra investeringar och vinst utan ett moderbolag som hjälper till, säger Paloranta.

Enligt en jämförelse som Aurora gjort är bolagets priser fortfarande långt ifrån de högsta i braschen, säger han.

Skäliga prishöjningar

Paloranta anser att prishöjningarna är skäliga, med tanke på att det handlar om gas.

- Till skillnad från el, som alla måste använda i någon mån, går det att undvika att använda gas, De flesta av Auroras kunder använder gasen till gasspisar och kan komma ifrån gasen genom att köpa en induktionsspis, säger han.

Konsumentombudsman Päivi Hentunen har meddelat att Auroras prishöjning kommer att utredas. Hon har också påpekat att det varit problematiskt att Aurora inte meddelat kunderna hur stor den procentuella prishöjningen kommer att vara.

Varför har ni inte kvar de gamla prisuppgifterna på er webbplats, så att kunderna skulle kunna jämföra priserna?

- Det visste jag inte om, att priserna inte finns kvar. Jag vet inte motiveringen bakom det, säger Paloranta som blev vd för Aurora för tre veckor sedan, alltså efter att prishöjningarna trätt i kraft.

Rättelse 24.2.2016: Vd:ns namn rättat till Mika Paloranta