Hoppa till huvudinnehåll

Dags att söka sommarjobb

bild för sluta panta
bild för sluta panta Bild: sluta panta sluta panta

All arbetserfarenhet är bra och hjälper mycket långt in i framtiden. Därför är det viktigt att i varje fall söka sommarjobb så bra som man kan.

Sommarjobben ger erfarenheter, kontakter och självkänsla som är bra att ha och hjälper dig senare i studielivet och arbetslivet, vissa personer har t. om. fått sitt nuvarande arbete via sommarjobb. Det som ändå kanske är det viktigaste med sommarjobb för de flesta är att få en titt in i arbetslivet och dessutom lite pengar för såväl nödvändigheter som nöjen och kanske även lite besparingar för framtiden.

Det viktigaste att komma ihåg då man söker sommarjobb är att vara i tid. De flesta sommarjobben kan man ansöka om i februari och mars, då gäller det att kolla upp annonserna på t.ex. TE-byråns, din hemstads samt företags nätsidor och skicka ansökningar till arbetsgivarna gällande de arbeten som är passliga. Då du skriver ansökningar gäller det att kort och tydligt beskriva för arbetsgivaren varför hon eller han skall anställa just dig. Det viktigaste är att berätta om din utbildning och din tidigare arbetserfarenhet i relation till det arbete som du söker men dessutom, speciellt om du inte har så mycket tidigare erfarenhet skall du komma ihåg att beskriva vad som motiverar dig mest att söka just det arbetet som du söker. Givetvis lönar det sig även att använda dina egna nätverk, fråga dina nära och kära om de har några tips och använd sociala median genom att t.ex. lägga upp en uppdatering på FB om att du söker sommarjobb.

Kom också ihåg att skicka öppna ansökningar till arbetsgivare som möjligen skulle kunna ha behov av någon att hoppa in under sommartiden. Kopior av CV:n lönar det sig även att ha med sig hela tiden under våren för man kan även sticka sig in och fråga om de har behov för en sommararbetare och om svaret är ja, så kan du lämna CV:n till någon som kan ge det till personen som ansvarar för att rekrytera sommararbetaren eller -arbetarna och be dem ta kontakt om du skulle kunna vara den personen som de söker.
Om du gör allt det här och dessutom förbereder dig bra till intervjun och i.om. det klarar intervjun galant bör du nog lyckas. Lycka till!

Matias Fredriksson,
Sakkunnig, TE-tjänster för unga, Navigatorn

Chatta med Matias på Sluta Panta ikväll (22.2) och imorgon (23.2), kl 19-22. Du hittar chatten HÄR