Hoppa till huvudinnehåll

Julia Bäck upplevde värsta stormen någonsin på Fiji

Ett omkullblåst träd och en bild på Julia Bäck som hugger av grenar på ett träd.
Just nu går Julias arbete ut på att hugga av grenar och städa upp i skolbyggnaderna. Ett omkullblåst träd och en bild på Julia Bäck som hugger av grenar på ett träd. Bild: Julia Bäck julia bäck

Julia Bäck jobbar som volontär på Fiji. För några dagar sedan drabbades öriket av den värsta tropiska cyklonen någonsin, och nu går volontärarbetet ut på att bygga upp samhället igen.

Den tropiska cyklonen Winston var väldigt stark och vindarna kunde gå upp till 80 meter per sekund. För att få ett hum om styrkan kan vi jämföra med ovädret då fartyget Estonia sjönk: då var den starkaste vindstyrkan 25 meter per sekund.

En som såg cyklonen på nära håll är Julia Bäck. Hon jobbar som volontär på ett dagis och har bott i Suva på Fiji i sju veckor. Hon berättar att de inte tog ovädersvarningen på så stort allvar som de borde ha gjort.

- Vi var nog kanske lite naiva. Ovädret har varit här runt Fiji redan i några veckor och några helger i rad har det varnats om det, så när det kom en till varning förstod vi nog inte vilket allvar det handlade om, säger hon.

De tog ändå varningen så pass seriöst att de begav sig till sitt hem. När varningen kom befann sig nämligen Julia och hennes medarbetare på den östra sidan av ön – fem timmar från hemmet på den västra sidan.

Såg bara några meter framåt

Cyklonen var inte som värst där var Julia befann sig. Det finns andra ställen på ön som drabbades mycket värre. Men visst märkte hon av vad som pågick.

- Jag såg inte längre än några tiotals meter framför mig. Under själva stormen var det enda jag såg vind och regn, säger hon.

Regeringen utfärdade ett utegångsförbud som var ett dygn långt. När hon sedan kunde gå ut och se sig omkring såg hon många omkullblåsta träd och söndriga tak.

- Men orten där jag bor, och just kvadratkilometern där jag bor, har klarat sig väldigt bra jämfört med andra ställen.

Huset tog in vatten

Julias hus fick ha kvar taket, men ett fönster söndrades av vinden.

- Och så fick vi in vatten i källaren och genom vissa dörrar. Elen är väldigt opålitlig och vattnet var borta ett tag, men vi räknar det här som ingenting. Vi vet om byar där 50 hus har förstörts och där dödssiffran borde vara upp i 20 personer nu. Så det kunde absolut ha varit värre, säger hon.

Under tiden som cyklonen drog fram höll sig Julia och hennes medarbetare inne i det gemensamma huset där de bor. De är sammanlagt 30 personer som bor och arbetar där, och oron var verkligen i luften.

- Vi lugnade ner varandra men vi gjorde också varandra mer uppskärrade. Värst av allt var inte att vinden blåste, att regnet smattrade eller att vi hörde åskan. Värst var att vi inte visste hur länge det skulle hålla på eller hur dåligt det skulle komma att bli. Vi var väldigt ovetande. Så man satt och försökte få kontakt med vänner och familj och så försökte vi sova också.

Vet ännu inte hur läget är

Ovädret höll igång hela eftermiddagen och natten. På morgonen sken solen igen och de kände bara en lätt vind.

- Senare på dagen kom spöregn, åska och blixtar igen, så det var inte helt över. Men första reaktionen på morgonen var nog lättnad, säger Julia.

Flera medier rapporterar att det under omständigheterna gått ganska lugnt till på Fiji.

- Just nu låter siffrorna ganska bra, men å andra sidan vet vi inte allt ännu. Det finns öar och andra avlägsna ställen som man inte fått kontakt med ännu.

Hjälper till att reparera skador

Ovädret har tillfälligt ändrat på Julias arbetsbeskrivning. Vanligtvis jobbar hon på daghem, men under de kommande två veckorna är alla daghem och skolor är stängda. Istället går arbetet ut på att reparera byggnader och röja undan fallna träd och annat skräp.

Julia berättar att folk inte är så rädda för mer oväder, men att det är en dyster stämning bland den annars så glada lokalbefolkningen. Många har ännu inte fått kontakt med alla familjemedlemmar eller byarna de ursprungligen kommer ifrån. Ovetskapen gör allt värre.

- Öborna är kända för att vara det snällaste folket på jorden, och det är nog väldigt ledsamt att se den här glädjen försvinna på grund av katastrofsituationen, säger Julia.

Vad händer nu?

- Staten försöker fortfarande kartlägga var det är som värst och vad som måste göras. Vi på volontärorganisationen tar en dag i taget. Vi gör det vi kan och där vi tycker behovet är som störst.

Orkan, cyklon eller tyfon? Platsen avgör ovädrets namn

  • Cykloner bildas över Indiska oceanen, inklusive Stilla havet runt Australien
  • Orkaner bildas över norra Atlanten, Karibiska havet och östra Stilla havet.Ordet orkan kommer från spanskans huracán. En storm kan också innehålla orkanvindar utan att själva stormen är en orkan.
  • Tyfoner kan bara bildas i västra Stilla havet, norr om ekvatorn. Ordet tyfon kommer från kinesiskans taifun.