Hoppa till huvudinnehåll

Marit af Björkesten: Vaccin mot troll

Bild av Marit af Björkesten.
Bild av Marit af Björkesten. Bild: Yle bolaget

Först var vi rätt roade.

Så absurt var ryktet om att Yle skulle ha valt att censurera 1 minut och 18 sekunder av presidentens tal vid öppnandet av riksmötet: ett tal som åhördes av hela riksdagen och en central del av journalistkåren, som sändes i alla tänkbara kanaler och fanns fritt tillgängligt i skriftlig form för alla intresserade.

Eftersom den så kallade nyheten trots allt spreds dementerade Yle konspirationsteorierna. Yle förklarade att det handlade om ett tekniskt fel som ledde till att ljudet i en av de sända versionerna försvann, och länkarna till den korrekta versionen på Arenan spreds.

Nu, två veckor senare, fastnar skrattet i halsen. Budskapet om talet som censurerades av Yle sprids med nästan oförminskad kraft av nya källor.

Yle har en stark krisberedskap med decennier av erfarenhet. Vi kan sända trots att tele- och bredbandsförbindelser slås ut. Vi har system som gör det möjligt att arbeta trots naturkatastrofer och hot mot landets säkerhet. Vi vet hur vi ska tackla desinformation, eller rättare sagt trodde vi att vi visste. Just nu är det uppenbart att det kapitlet i beredskapsplanen behöver skrivas om.

Vi borde inte behöva göra nyheter om varför vi inte rapporterat om sådant som aldrig ägt rum.

Men så länge som de här uppgifterna inte bara sprids av en liten grupp troll utan delas av betydligt fler behöver vi bry oss. Vi måste bli bättre på att förstå vad det är som händer när de som medvetet vill sprida desinformation utnyttjar rädslan, okunskapen och osäkerheten i samhället.

Detta ”vi” är inte bara Yle, utan alla som till vardags driver ett eget litet mediehus i sina sociala nätverk genom att dela information. Falska uppgifter kommer alltid att vara i omlopp. Den bästa försäkringen mot att de förvandlas till sanning är mediekunskap. Bättre källkritik är ett effektivt vaccin mot trollen.

Skribenten är direktör för Svenska Yle.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Bolaget