Hoppa till huvudinnehåll

Se dig omkring i Johanneskyrkan!

Bild: Röddäldsgatan nygotik

Johanneskyrkan i Helsingfors är en av de största i huvudstadsregionen, byggd i nygotisk stil. Den stod färdig år 1891. Den är hemkyrka för svenskspråkiga Johannes församling.

Rea Anner hör till den och känner varmt för sin kyrka. Under tre måndagar går hon i Andrum omkring i Johanneskyrkan i Helsingfors. Vi får följa henne till predikstolen, upp på läktaren och ner i kryptan.

Musiken 22.2 och 29.2 är orgelmusik komponerad och spelad av Santeri Siimes och 7.3 är musiken ur Jouni Kaipainens komposition Antiphona super Alta Trinita Beata..

Läs också

Tro

 • "Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

  I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin.

  Kristi Ainjärv var femton år då Estland blev självständigt och allting blev nytt. Den långa sovjettiden var plötsligt över, gränserna öppnades och hjälpsändningarna började strömma in i landet. Butikerna fylldes långsamt med spännande varor, man fick resa och ta reda på hur andra mänskor levde sina liv. - Frågorna var många och vi var oändligt nyfikna, minns Kristi.

 • Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

  Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

  Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

 • Berättelser om dop i Andrum

  Vad innebär det att döpa sitt barn?

  I fem Andrum i Yle Vega formulerar olika personer sina tankar på dopet, som kyrklig rit och familjehögtid. Här är det präster som döpt många barn, föräldrar och gudföräldrar som kommer till tals.

Nyligen publicerat - Tro