Hoppa till huvudinnehåll

Supande sommargäster i Rosala

När ungdomen tar sig till Rosala för att festa vet ortsborna att man kan vänta sig superi, nedskräpning och i värsta fall knivslagsmål.

På midsommar strömmar folk till Rosala för att festa. Ungdomar kommer från Dalsbruk, Kimito och Hangö. Vissa till och med från huvudstadsregionen.

Redan när de unga anländer efter att ha köat länge för färjan, eller med snabba båtar, blir det oordning. Ungdomsföreningen borde organisera ett eget tältområde, tycker ortsborna. Nu tältar alla överalllt. Också på campingplatsen med bilparkering är det ett fullt kaos.

Till danserna brukar omkring 1000 personer anlända och endast tre ordningsvakter håller efter dem.

Förr kom flickor i vackra kjolar och man dansade kring midsommarstången. Nu är det långhåriga pojkar och flickor i farmarbyxor. De super friskt, ibland är det problem med ordningen, knarkfall och bråk. Vissa blir satta i butka, andra sover ruset av sig i naturen.

Midsommarnatten sover inte ortsborna lugnt. Ungdomarna lämnar glas- och plastskräp, river upp växter och kastar flaskor. Om Rosalabarnen hittar flaskor de kan panta är de förstås glada, men glasbitar i naturen är inte bra.

Och nästa dag stjäl de flesta vatten att släcka törsten med. Utan att fråga om lov.

Inte tycker vi om allting, vi får bara finna oss när det blir folkströmning, säger man i Rosala.

Har du firat midsommar i Rosala? Dela med dig av dina minnen här!

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet