Hoppa till huvudinnehåll

"Västervik är Vasas trevligaste by"

Stefan "Appla" Asplund, Marcus Hellman, Harry Byholm, Annika Wiklund och Ulf Nyman.
Stefan "Appla" Asplund, Marcus Hellman, Harry Byholm, Annika Wiklund och Ulf Nyman. Stefan "Appla" Asplund, Marcus Hellman, Harry Byholm, Annika Wiklund och Ulf Nyman. Bild: Yle/Anna Ruda Österbotten,Vasa,Västervik,ulf nyman

I Hannas stuga i Västervik sprakar brasan och några glada Västervikbor samlas för att berätta om byn i serien "Vi möts i…"

- Västervik är Vasas trevligaste by. Här finns vårt hembygdsmuseum, Hannas stuga, här finns mycket trevliga människor, här finns Strömsö och strandback, säger Marcus Hellman, som är ordförande för Gerby-Västervik byaförening.

- Om man jämför Västervik med andra delar av Österbotten är här ganska kuperat. Vi har Maggas back, Hannas berg, sjöar och så Västervik hamn förstås, säger Stefan "Appla" Asplund, som är föreningens viceordförande.

De säger att det inte är så stor skillnad på Gerby och Västervik. Det var större skillnad förr.

- Då var de två skilda byar med en tydlig gräns, nu har byarna vuxit ihop, säger Hellman.

Under de gångna åren har byarna utvecklats från att ha varit två små landsbyar, som inkorporerades från Korsholms kommun till Vasa, till att bli stadens största stadsdel 10 000 invånare.

- I Västervik märks inte inflyttningen så mycket. Det har kommit några nya hus. I Gerby märks inflyttningen mer med stora nya bostadsområden, säger Asplund.

Pulkaåkning på lördag

Gerby-Västervik byaförening driver Hannas stuga och ordnar olika evenemang där. I december förra året ordnades julöppning med luciatåg och marknad vid stugan.

I december ordnade man Lux Västervik då isen i stenkrossen lystes upp med ledlampor så att man kunde se bottnen. På lördag ordar föreningen pulkaåkning på Rapatunturi i Gerby.

- Julöppningen lockade över 200 besökare och Lux Västervik kanske 100, säger Hellman.

Västervik-engelska

Harry Byholm har bott i Västervik hela livet. Han berättar om "Västervik-engelskan" som talades av ett gäng pojkar i byn.

- Det var en man som hade ett talfel och han hittade på ett eget språk som pojkarna lärde sig. När de inte ville att någon skulle förstå vad de pratade om talade de Västervik-engelska. Man kan säga att det inte alls liknar Västervikdialekt, säger Byholm.

Västervikdialekten och gerbydialekten har, enligt Byholm, flera likheter. När han var barn gick Västervikbarnen i skola i Gerby och en del ord förundrade sig Västervikbarnen över.

- Gerbybarnen talade om "vaten" och vi sa "vattne", säger Byholm.

Förra året gav byaföreningen ut en historik om Västervik, skriven av Leif Skinnar. Boken behandlar tiden mellan år 600 och 1945. I boken kan man läsa om några av personligheterna som har bott i byn genom tiderna.

- Ytigårds-Janne var en trollkarl som botade sjukdomar med kors som han stal från likkistor, säger Asplund.

Hannas stuga

Hannas stuga byggdes i slutet av 1890-talet. Hanna som bodde i stugan blev ensam med sin son, Anselm, när hennes man Alfred åkte till Amerika. Efter att också sonen åkt till Amerika försörjde Hanna sig som bykerska åt stadens borgare.

Två "nya" Västervikbor sitter också med runt bordet i Hannas stuga. Annika Wiklund har bott i Västervik i åtta år. Familjen flyttade till byn när de hittade en tomt som de ville bygga på.

- Vi letade hus på lagom avstånd från stan och här hittade vi ett som vi köpte, säger Ulf Nyman, som har bott i Västervik i 15-16 år.

Gerby-Västervikdagen

I sommar ska byaföreningen ta upp traditionen med Gerby-Västervikdagen som ska ordnas på Strömsö.

- Det blir en dag för hela familjen med bland annat en fotbollsmatch mellan Gerby och Västervik. På kvällen blir det dans, säger Wiklund.