Hoppa till huvudinnehåll

Wallin: Försvarsdebatten pinsam för Finland

Stefan Wallin
Stefan Wallin Stefan Wallin Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Stefan Wallin

Svenska Folkpartiets riksdagsledamot och tidigare försvarsministern Stefan Wallin är frustrerad över vad han kallar den nyfinlandiserade försvarsdebatten i Finland.

I ett pressmeddelande skriver Wallin att USA:s och Finlands gemensamma militärövningar under våren har lett till en pinsam debatt som avslöjar en nyfinlandiserad attityd.

- I själva verket är vårens övningar bara en logisk fortsättning på det långvariga och förtroendefulla militärsamarbetet länderna emellan.

I vårens övningar finns lika mycket dramatik som då "en tax sätter sig" skriver Wallin. Han tillägger att vi bör sluta fråga oss vad andra länder inklusive Ryssland tänker om oss.

Wallin säger också att utrikes- och försvarsförvaltningen klart har misslyckats med att informera om övningarna.

Förra veckan hördes försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) i riksdagen om bland annat den stundande militärövningen där han bekräftade att amerikanska pansarfordon för trupptransporter är på väg till Finland.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) försökte också avdramatisera saken när han i Yles morgon-tv sade att det amerikanska deltagandet inte är tänkt att verka som ett hot.