Hoppa till huvudinnehåll

The Yarnbomber - garnbombaren från USA

Yarnbomber
Stephen Duneier, the Yarnbomber Yarnbomber Bild: Yarnbomber - Stephen Duneier Strömsö (tv-program)

Jag hittade the Yarnbomber på instagram när jag sökte virkningsinspiration. Han har kontot @yarnbombs med intentionen att locka folk ut i naturen med sina färgsprakande garnbombningar. Hans mål att skapa en community med snälla och kreativa människor har uppfyllts med råge med 25 500 följare och långt över 600 personer som deltar i hans smått galna projekt. Vi sände ut Christian Vuojärvi för att träffa honom, videointervjun kan du se längst ner här i artikeln.

the yarnbomber
Stephen Duneier - the Yarnbomber the yarnbomber Bild: YLE/Strömsö Strömsö (tv-program),garn

Hans riktiga namn är Stephen Duneier och han bor i Santa Barbara i södra Kalifornien. Allt startade 2012 när han bestämde sig för att lära sig något nytt. Han testade många olika saker för att tänja på sina egna gränser. Istället för att bara säga "jag önskar att jag kunde" så bestämde han sig för att göra det. Lära sig spela trummor till exempel. Och sticka. Efter 9 dagar annonserade han att han tänkte klä in ett träd i stickat. Vilket han också gjorde, med hjälp från andra som sände stickade bidrag. Efteråt tänkte han "aldrig mer", han hatade att sticka.
Garnbomb
Copyright: Yarnbomber/ Stephen Duneier Garnbomb Bild: Yarnbomber - Stephen Duneier Strömsö (tv-program)

"Folk tycker att jag är galen men det har aldrig hindrat mig från att göra något som jag tycker är intressant."

När han däremot provade virkning var han fast. Det var dags för ett nytt projekt. Han deltog först själv i en annan persons virkade garnbombning och kände sedan att han ville fortsätta med virkning och begära in bidrag han också från andra kreatörer.

"Jag vill få ut människor i naturen, få dem att leka och se vilken fantastisk plats det är."

Han har bland annat klätt in stora stenbumlingar med virkade bidrag som folk sänt till honom. De 18 stenarna var usrprungligen täckta med graffiti i färg som aldrig kommer att försvinna och han ville göra människor medvetna om detta. Att få folk att plocka upp skräpet efter sig i naturen, få dem att tänka till. Stenarna sveptes in tillfälligt med virkade mjuka omslag i garn och folk vallfärdade till utställningen.

Garnbomb
Copyright: Yarnbomber/ Stephen Duneier Garnbomb Bild: Yarnbomber - Stephen Duneier Strömsö (tv-program)

Hans utställningar är alltid uppe bara en kort tid. Han värnar om naturen och tar därför alltid ner utställningarna utan att lämna några spår efter sig. Målet är att varje utställning ska få vara uppe 9 dagar men sedan kan oväntade saker hända som vandalism eller som med den senaste "Alien Campsite" som stormen krossade bara två dagar efter att han satt upp installationen. Månaders arbete blev ödelagt och han kände sig först väldigt förtvivlad.

"Allt är tillfälligt, saker kan förändras snabbare än man tror. Det är bara att acceptera att man inte alltid kan ha kontroll och det är en bra påminnelse för alla."

Stephen Duneier sparar alltid alla bidrag och återanvänder dem i nya projekt. När vi sände ut Christian Vuojärvi, Yles USA korrespondent, för att träffa honom hade han precis samlat ihop spillrorna av den senaste utställningen som fick ett sådant abrupt slut. Alla tält och Aliens var instuvade i hans garage och kvar för eftervärlden finns endast några foton på hans hemsida. Men han smider nya planer för att återanvända allt material igen.

Yarnbomber
Världens största mormmorsruta Yarnbomber Bild: Yarnbomber - Stephen Duneier Strömsö (tv-program)

Just nu jobbar han på att slå världsrekordet i den största virkade mormorsrutan. Han har hållit på och virkat på mormorsrutan i 2 1/2 år. Guiness rekordbok ville först inte låta honom skapa denna nya kategori så de satte ribban högt och sa att om han virkar den så att den är 10 x 10 meter så får han vara med. Han har räknat ut att det kommer att gå åt cirka 37 000 meter med garn och han virkar idogt 3 timmar per dag. Nu är målet nära och han har annonserat att den 5 mars 2016 kommer han att bre ut mormorsrutan i The Sunken Gardens i Santa Barbara. Det kommer att ta honom 9 timmar bara att bre ut rutan så den som vill se honom slå världsrekordet kan komma på eftermiddagen hälsar han.

Läs mer om Yarnbomber på hans egen sida www.yarnbomber.com

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.