Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen: Ökad risk för humanitär kris i Grekland

Asylsökande på den grekiska sidan om gränsen protesterar mot att de inte släpps in i Makedonien 3.12.2015
Flyktingar vid Greklands gräns mot Makedonien. Arkivbild. Asylsökande på den grekiska sidan om gränsen protesterar mot att de inte släpps in i Makedonien 3.12.2015 Bild: EPA/ZOLTAN BALOGH flyktingar vid gränsen till makedonien.

Grekland riskerar att hamna i en väldigt svår situation på grund av allt striktare åtgärder som länder på Balkan infört.

- EU-kommissionen är väldigt oroad över situationen och vår högsta prioritet är nu att förhindra en humanitär kris i Grekland, sade kommissionens talesperson i flyktingfrågor Natascha Bertaud i Bryssel på tisdagen.

Kommissionen undersöker vad som kan göras för att bistå de flyktingar som sitter fast vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Länderna längs västra Balkan-rutten har tagit till att tuffare tag för stoppa flyktingar från att ta sig vidare från Grekland.

Slovenien meddelade i måndags att landet sänder soldater till sina gränser för att hjälpa till med att hejda flyktingströmmen.

Medan Makedonien har stängt sin gräns till Grekland vilket lett till att 8 000 människor har fastnat vid den makedonska gränsen.

Västra Balkanländerna möts i Wien på onsdag

Österrike har sammankallat länderna längs västra Balkan-rutten till ett möte som ordnas i Wien på onsdag. Grekland är inte inbjudet.

- Vi är medvetna om detta möte, men EU-kommissionen har inte blivit inbjuden. Vår ståndpunkt är att alla länder som berörs bör kunna samarbeta med varandra inte motarbeta varandra, sade kommissionens talesperson Natascha Bertaud.

Den österrikiska regeringen beslöt förra veckan att begränsa antalet asylsökande som landet tar emot till 80 per dag. En åtgärd som både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har kritiserat.

EU:s inrikesministar möts på torsdag i Bryssel för att bland annat diskutera de åtgärder som länderna på Balkan och Österrike har infört.