Hoppa till huvudinnehåll

Finlandiahusets marmor måste bytas igen

Finlandiahusets fasad
Finlandiahusets fasad Bild: Mikael Crawford/Yle Finlandiahuset

Det har igen blivit dags att byta marmorplattor på Finlandiahuset i Helsingfors. Nu är frågan igen vad som ska göras åt fasadens marmorplattor, som igen har börjat bågna.

Helsingfors stads fastighetsverk har inlett planeringen av en grundreparation av Finlandhuset vid Mannerheimvägen. Projektet väntas bli det mest krävande i huvudstaden under 2020-talet, och det kommer att kosta tiotals miljoner euro.

Huset som är ritat av Alvar Aalto är över 40 år gammalt. Huvudbyggnaden stod klar 1971 och kongressflygeln 1975.

Lossnande marmorplattor i Finlandiahusets fasad
Plattorna beter som korvskivor Lossnande marmorplattor i Finlandiahusets fasad Bild: Mikael Crawford/Yle Finlandiahuset,fasader,marmor

Fasadplattorna som är av Carrara-marmor byttes ut senast 1999, och nu är det dags igen. Plattornas yttre kanter buktar sig utåt till och med flera millimeter per år.

Läs hur det gick till förra gången plattorna skulle bytas i Yles arkiv.

Förra gången fasaden reparerades fördes en livlig debatt om huruvida marmorn kunde ersättas av hållbarare sten, men man beslöt sig slutligen ändå för marmorn, av estetiska och kulturhistoriska skäl.

Marmor i Carrara
Carrara Marmor i Carrara Bild: rdesai marmor,Carraramarmor

Den italienska marmorn är känslig

Det är Finlands speciella klimat som gör marmorn speciellt känslig.

Carrara-marmorn kommer från stenbrotten runt staden Carrara i Italien, i norra delen av Toscana.

Marmorstenbrotten befinner sig huvudsakligen i fyra dalar (Valle di Torrano, Valle di Misseglia, Valle di Bettizano, Valle di Colonnata) runt Carrara.

De äldsta gruvorna går tillbaka till cirka år 200 f.Kr. Under romarriket var carraramarmor efterfrågat som byggnadsmaterial för representativa offentliga byggnader.