Hoppa till huvudinnehåll

Flera Helsingforspolitiker bryter mot "gentlemannaavtal" - vägrar lämna nämndplats

Helsingforsfullmäktige
Platserna i nämnder, styrelser, direktioner och sektioner bestäms utgående från styrkeförhållandet mellan grupperna i stadsfullmäktige. Helsingforsfullmäktige Bild: YLE/Christoffer Gröhn helsingfors stadsfullmäktige,helsingforsfullmäktige,mötessal,politik,stadsfullmäktige,stadsfullmäktige i helsingfors

Enligt en gentlemannaöverenskommelse ska den som byter parti eller lämnar partiet också ge upp sina nämndplatser. Men flera politiker följer inte detta.

De Helsingforspolitiker som syndat mot den här principen är Sirkku Ingervo (VF), Zahra Abdulla (VF), Rene Hursti och Olli Sademies. De två sistnämnda har tidigare varit en del av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp. Ingervo och Abdulla har flyttat från De grönas fullmäktigegrupp till Vänsterförbundets.

De gröna respektive Sannfinländarna skulle gärna vilja ha de nämndplatser som enligt gentlemannaöverenskommelsen hör till dem, men det finns inte så mycket de kan göra. Det första alternativet är att försöka få ledamoten att frivilligt ge upp sin plats, men om det inte lyckas är det enda som återstår att hela nämnden där ledamoten sitter avgår.

Sannfinländarna vill att social- och hälsovårdsnämnden avsätts

Partiernas platser i olika organ bestäms utifrån styrkeförhållandena efter kommunalvalet. En enskild ledamot kan inte avsättas från en nämnd, men enligt kommunallagen kan fullmäktige avsätta en nämnd och sedan tillsätta den på nytt.

För att det ska ske måste först en fjärdedel av fullmäktige stå bakom initiativet att avsätta nämnden. Sannfinländarna kommer nu att gå in för det här när det gäller Rene Hursti.

Olli Sademies och Rene Hursti har tidigare varit en del av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp.
Olli Sademies och Rene Hursti har tidigare varit en del av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp. Olli Sademies och Rene Hursti har tidigare varit en del av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp. olli sademies,rene hursti

Fullmäktigegruppen har under hösten försökt diskutera med Hursti om att han ska lämna sin plats i social- och hälsovårdsnämnden till förmån för en Sannfinländare.

- Vi har försökt diskutera med honom, men det har inte gått. Han vill inte diskutera. Därför går vi nu vidare med att kräva att hela social- och hälsovårdsnämnden avsätts, säger Markku Saarikangas, styrelseordförande för partiets Helsingforsdistrikt.

Vi har försökt diskutera med honom, men det har inte gått. Därför går vi nu vidare med att kräva att nämnden avsätts.― Markku Saarikangas (Sannf)

Frågan är nu om en fjärdedel av fullmäktige går med på partiets krav. Samlingspartiets gruppordförande i Helsingforsfullmäktige, Lasse Männistö uppger att gruppen är redo att stöda Sannfinländarna.

- Jag anser att alla grupper som har kommit överens om hur nämndplatserna delas ut ska stöda Sannfinländarnas initiativ. I första hand ska gruppen ändå diskutera med ledamoten, säger Männistö.

Om Samlingspartiets och Sannfinländarnas samtliga fullmäktigeledamöter stöder initiativet att avsätta nämnden är det över en fjärdedel av fullmäktige som stöder det.

"Jag tänker inte lämna min nämndplats"

Sannfinländarna har inte bara i social- och hälsovårdsnämnden en "representant" som varken är partimedlem eller medlem i fullmäktigegruppen. För partiets "representant" i fastighetsnämnden, Olli Sademies, gäller samma sak. Han vägrar lämna sin plats i fastighetsnämnden och i styrelsen för Helsingforsregionens miljötjänster trots att han har uteslutits ur partiet på grund av sina Facebookinlägg.

- Uteslutningen ur partiet gick inte rätt till eftersom jag inte hördes i samband med beslutet. Dessutom har partiet försökt begränsa min yttrandefrihet då det i motiveringen till uteslutningen står att jag inte har ändrat mitt sätt att skriva trots flera uppmaningar från partiledningen och distriktsstyrelsen. Eftersom partiet inte följer regler och lagar tänker jag inte lämna min nämndplats heller, säger Sademies.

När det gäller Sademies plats i fastighetsnämnden har Sannfinländarna inte ännu skridit till några åtgärder.

Eftersom partiet inte följer regler och lagar tänker jag inte lämna min nämndplats heller.― Olli Sademies (Sannf)
Zahra Abdulla och Sirkku Ingervo.
Zahra Abdulla och Sirkku Ingervo gick från De gröna till VF men de fick sina nämndplatser när de fortfarande hörde till De gröna. Zahra Abdulla och Sirkku Ingervo. Bild: Creative Commons / Petri Krohn/ sirkkuingervo.fi helsingfors,helsingforsfullmäktige,sirkku ingervo,vänsterförbundet,zahra abdulla

De gröna vill ha Ingervos och Abdullas nämndplatser

Förutom Sannfinländarna har också De gröna två ledamöter i stadens nämnder som inte längre representerar partiet. Det handlar om Sirkku Ingervos plats i ungdomsnämnden och Zahra Abdullas plats i bostadsnämnden.

- De platserna tillhör oss och vi har diskuterat med Ingervo och Abdulla. Under hösten fanns ändå större frågor på agendan men den här frågan ska lösas. Vi meddelar om det när vi har en lösning, säger De grönas gruppordförande Otso Kivekäs.

Ingervo och Abdulla blev en del av Vänsterförbundets fullmäktigegrupp i augusti. De lämnade De grönas grupp i mars och bildade då en rödgrön grupp.

De platser jag hade var partiets och inte mina. Jag ville vara schysst och det enda rätta var att lämna mina uppdrag.― Jarmo Nieminen (Gröna)

- Jag anser att alla fullmäktigeledamöter också ska ha en nämndplats och om jag får en plats i en annan nämnd ger jag upp platsen i ungdomsnämnden. Jag tror att det sker rätt snart, säger Ingervo, som inte vill säga vilken nämnd hon ska flytta till.

"Jag var schysst och lämnade mina nämndplatser"

Fullmäktigeledamot Jarmo Nieminen som i september flyttade från Samlingspartiet till De gröna lämnade då alla platser han hade i olika organ. Han var bland annat ordförande för nämnden för allmänna arbeten.

- De platser jag hade var partiets och inte mina. Jag ville vara schysst och det enda rätta var att lämna mina uppdrag. Det var ett självklart beslut, säger Nieminen.

Är de som vägrar lämna sina nämndplatser inte schyssta?

- Jag anser att det är så. Vissa vill hålla sig fast vid makten men platserna är ändå utsedda enligt partiernas storlek i fullmäktige, säger Nieminen.

 • David (Jake Gyllenhaal) blinkar med ficklampa ut genom fönstret på rymdstationen.

  Filmrecension: Life – allt liv är inte gott

  En rymdstation och en levande varelse för mycket.

  En internationell rymdstation plockar upp en kapsel från Mars och börjar undersöka materialet. Besättningen hittar en cell, de får cellen att börja röra på sig och dela sig. Det kommer sedan alla att ångra.

 • USA:s president Donald Trump under ett möte med företag inom sjukförsäkring.

  Trump gav ultimatum: Enda chansen att bli av med Obamacare

  Trumps sjukförsäkringsreform stöter på patrull i egna led.

  President Donald Trumps sjukförsäkringsreform har stött på patrull i de egna leden. Nu byter presidenten strategi och utmanar republikanerna att godkänna reformen eller acceptera Obamacare.

 • Borgmästarkandidaten och postiljonen Ivan tittar in i kameran

  Filmrecension: The Good Postman – så bra att man skäms

  Ett dramatiskt borgmästarval i skuggan av flyktingkrisen.

  Dokumentären The Good Postman har uppmärksammats runt om i världen – och det med rätta. På 82 minuter lyckas regissören Tonislav Hristov både fånga nuläget och beskriva människans tidlösa natur.

 • En asfalterad väg med skador i beläggningen.

  Bland annat Helsingforsvägen får ny asfalt i Lovisa

  Lovisa har beslutat om vilka gator som får ny beläggning.

  Det är nu klart vilka gator i Lovisa som får ny beläggning i år. Tekniska nämnden slog på sitt möte på torsdag fast i vilken ordning gatorna skall asfalteras.

Läs också

 • USA:s president Donald Trump under ett möte med företag inom sjukförsäkring.

  Trump gav ultimatum: Enda chansen att bli av med Obamacare

  Trumps sjukförsäkringsreform stöter på patrull i egna led.

  President Donald Trumps sjukförsäkringsreform har stött på patrull i de egna leden. Nu byter presidenten strategi och utmanar republikanerna att godkänna reformen eller acceptera Obamacare.

 • 2 247 läsare och lyssnare svarade på enkäten "Fri tid" som publicerades på våra sajter och i tidningarna. Av de som svarade var 63 procent kvinnor och 37 procent män.

  Österbottningen gillar idrott och talkoarbete

  Österbottningar ställer upp för andra då det behövs.

  Österbottningarna gör helst saker ensamma på sin fritid, men ställer gärna upp för andra när det behövs. Det visar HSS Medias och Yle Österbottens undersökning Fri Tid.

 • Borgmästarkandidaten och postiljonen Ivan tittar in i kameran

  Filmrecension: The Good Postman – så bra att man skäms

  Ett dramatiskt borgmästarval i skuggan av flyktingkrisen.

  Dokumentären The Good Postman har uppmärksammats runt om i världen – och det med rätta. På 82 minuter lyckas regissören Tonislav Hristov både fånga nuläget och beskriva människans tidlösa natur.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen