Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Städning bereder väg för mögel

Mögel.
Ett mögelprov ur Mirja Salkinoja-Salonens samlingar. Mögel. Bild: Yle/Mikko Koski mögel,mögelprov,mögelsporer

Problem med mögel och dålig inomhusluft kan förebyggas med sämre städning. Det säger forskare vid Helsingfors universitet.

Nyheterna om skolor med mögel och dålig inomhusluft haglar tätt. Renoveringar och mögelsaneringar avlöser varandra, medan var och varannan sitter med sina egna teorier om vad som kan orsaka problemet.

Mirja Salkinoja-Salonen, professor emerita vid Helsingfors universitet, har en klar åsikt. Det är städningen som är boven i dramat.

- Städning idag fungerar vanligtvis enligt leave on-metoden, det vill säga man torkar golvet med städkemikalier och lämnar dem på golvet, istället för att torka bort kemikalierna med vatten. Kemikalierna stannar alltså i klassrum eller i kontor.

Biociderna ska bort

De städmedel som gör mest skada är de som innehåller biocider, alltså kemikalier som dödar de bakterier som finns på golv och andra ytor.

- Jag har granskat en massa städkärror i skolor och på kontor, mer än hälften innehåller städmedel med biocider, säger Salkinoja-Salonen.

Mirja Salkinoja-Salonen.
Mirja Salkinoja-Salonen. Mirja Salkinoja-Salonen. Bild: Yle/Mikko Koski mikrobiologi,mirja salkinoja-salonen

Det är helt naturligt att människor är täckta av bakterier. Många av dem är livsviktiga, och om man dödar bakterierna så lider man själv av det.

Samma sak gäller med byggnader.

- Om man tar livet av alla bakterier så bereder man rum för mögel. Det är så naturen fungerar, det går inte att förändra. Dödar du bakterier så kommer det mögel istället.

Dålig inomhusluft leder till mycket besvär

En byggnad som drabbats riktigt illa av problem med inomhusluften är Näse skola i Borgå. Skolbyggnaden ska stängas och undervisningen ska flyttas till andra lokaler på olika håll i Borgå.

Näse skola i Borgå i vinterskrud
Näse skola. Näse skola i Borgå i vinterskrud Bild: Yle/Carmela Walder näse skola,näse skola i borgå,näse skola utifrån

Rektor Kenneth Holmberg berättar att luftproblemen blir tydliga varje gång det är minsta lilla strul med ventilationen.

- Vi har både elever och personal som lider av det. Det gäller inte alla, men de som lider av det har till exempel klåda i ögonen, andningssvårigheter, trötthet, huvudvärk och sådant som inverkar på skoljobbet.

Skolgångshandledare Anette Asplund-Kähärä hör till de drabbade.

- Just nu har jag illa i luftrören och klåda, berättar hon.

Anette Asplund-Kähärä, skolgångshandledare i Näse skola i Borgå.
Anette Asplund-Kähärä. Anette Asplund-Kähärä, skolgångshandledare i Näse skola i Borgå. Bild: Yle/Kari Ahotupa anette asplund-kähärä

Asplund-Kähärä har också varit tvungen att ty sig till astmamedicin.

Mindre städning - färre problem

För den som drabbas är problemen med inomhusluft mycket påtagliga.

- Jag har varit tvungen att vara sjukledig en hel del. Både barnen och personalen lider när man är borta. Själv skulle jag ju vilja kunna göra mitt jobb, men tyvärr har jag varit tvungen att vara mycket borta, säger Asplund-Kähärä.

Kenneth Holmberg tycker dessutom att det finns orsak att tro att problemen påverkar skolresultaten.

Kenneth Holmberg, rektor för Näse skola
Kenneth Holmberg. Kenneth Holmberg, rektor för Näse skola Bild: Yle/Carmela Walder kenneth holmberg,näse skola,näse skolas rektor,rektor kenneth holmberg

- Det är klart att en elev som har till exempel huvudvärk inte presterar lika bra som denne skulle prestera utan huvudvärk.

Lösningen på problemet kan i själva verket vara vatten. Enligt Office Air-studien, som har gjorts i flera EU-länder, kan Nederländerna stoltsera med färre problem med inomhusluften än de andra undersökta länderna.

- I Nederländerna städar man mycket mindre, och i många fall städar man endast med vatten, förklarar Mirja Salkinoja-Salonen.

Mögel är det sista som överger oss

Salkinoja-Salonen vill gå ut i krig mot de biocider som används vid städning i många kommuner. Vid Vanda stad har man nyligen lyssnat på hennes råd och slopat städmedel med biocider. Hur det kommer att påverka inomhusluften återstår att se.

Samtidigt vill Salkinoja-Salonen också få till en ändring i städpraxis i skolor och kontor för att människorna ska få träna upp immunförsvaret.

Mögel.
Det här mögelprovet har Salkinoja-Salonen hittat i en skola. Mögel. Bild: Yle/Mikko Koski mögel,mögelprov

- Det är inte nödvändigt att städa varje dag. Jag kallar det inte ens städning om man går omkring och sprider kemikalier runt sig. Det är inte rent!

Huruvida skolpersonalen tycker att smutsigare skolor är rätt väg att gå återstår att se. Asplund-Kähärä ställer sig lite skeptisk till direktiven om att man inte ska städa skolor så noga.

- Mera smutsigt än vad det är tror jag inte att jag vill jobba i, funderar hon.

Kenneth Holmberg är lite mera med på noterna.

- Om det hjälper att skolan är lite smutsigare, så visst går jag med på det.

Salkinoja-Salonen är bestämd med sin åsikt. Mögel kan förebyggas endast genom att låta bakterierna frodas, annars har vi ingen chans att stå emot mögelsvampen.

- Svampar är det mest resistenta som finns. Om hela världen dör, så är det svampar, det vill säga mögel, som finns kvar till sist.

Läs också

 • Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.

  Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

  Kvällens storvinnare Hymyilevä mies tog åtta statyetter.

  Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Kvällens stora vinnare Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) kammade hem åtta statyetter.

 • En man i halsduk och jacka står utanför stadshuset i Ekenäs. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.

  Tom Simola: Inget är spikat på mitt nya jobb

  Nyvalda vd:n för ÅU bemöter kritik han fått.

  Raseborgs stadsdirektör Tom Simola valdes nyligen till vd för Förlags Ab Sydvästkusten men han har mött mycket kritik redan innan han tillträtt. Så här besvarar han kritiken som gäller bland annat mediehusets tidning Åbo Underrättelser.

 • Earth Hour i Cali i Colombia

  Vad är syftet med Earth Hour?

  En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

  Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.

  Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

  Kvällens storvinnare Hymyilevä mies tog åtta statyetter.

  Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Kvällens stora vinnare Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) kammade hem åtta statyetter.

 • Brandmän släcker takbrand.

  Verkstadsbrand på industriområdet i Borgå

  Elden fick sin början i en svetsverkstad på Mästarevägen.

  Elden fick sin början i en svetsverkstad på Mästarevägen. Rederiet J. L. Runeberg ligger vägg i vägg och deras hall har också fått skador.

 • Robert Helenius.

  Yle Sportens expert: Upp till bevis, Helenius

  Alf Strömberg: En make or break-match för Helenius.

  Returmötet mellan Robert Helenius och Dereck Chisora är finländarens stora möjlighet att sätta fart på karriären igen. ”Det här är en make or break-match för Helenius del”, säger Yle Sportens Alf Strömberg.