Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Städning bereder väg för mögel

Ett mögelprov ur Mirja Salkinoja-Salonens samlingar. Mögel. Bild: Yle/Mikko Koski mögel,mögelprov,mögelsporer

Problem med mögel och dålig inomhusluft kan förebyggas med sämre städning. Det säger forskare vid Helsingfors universitet.

Nyheterna om skolor med mögel och dålig inomhusluft haglar tätt. Renoveringar och mögelsaneringar avlöser varandra, medan var och varannan sitter med sina egna teorier om vad som kan orsaka problemet.

Mirja Salkinoja-Salonen, professor emerita vid Helsingfors universitet, har en klar åsikt. Det är städningen som är boven i dramat.

- Städning idag fungerar vanligtvis enligt leave on-metoden, det vill säga man torkar golvet med städkemikalier och lämnar dem på golvet, istället för att torka bort kemikalierna med vatten. Kemikalierna stannar alltså i klassrum eller i kontor.

Biociderna ska bort

De städmedel som gör mest skada är de som innehåller biocider, alltså kemikalier som dödar de bakterier som finns på golv och andra ytor.

- Jag har granskat en massa städkärror i skolor och på kontor, mer än hälften innehåller städmedel med biocider, säger Salkinoja-Salonen.

Mirja Salkinoja-Salonen. Mirja Salkinoja-Salonen. Bild: Yle/Mikko Koski mikrobiologi,mirja salkinoja-salonen

Det är helt naturligt att människor är täckta av bakterier. Många av dem är livsviktiga, och om man dödar bakterierna så lider man själv av det.

Samma sak gäller med byggnader.

- Om man tar livet av alla bakterier så bereder man rum för mögel. Det är så naturen fungerar, det går inte att förändra. Dödar du bakterier så kommer det mögel istället.

Dålig inomhusluft leder till mycket besvär

En byggnad som drabbats riktigt illa av problem med inomhusluften är Näse skola i Borgå. Skolbyggnaden ska stängas och undervisningen ska flyttas till andra lokaler på olika håll i Borgå.

Näse skola. Näse skola i Borgå i vinterskrud Bild: Yle/Carmela Walder näse skola,näse skola i borgå,näse skola utifrån

Rektor Kenneth Holmberg berättar att luftproblemen blir tydliga varje gång det är minsta lilla strul med ventilationen.

- Vi har både elever och personal som lider av det. Det gäller inte alla, men de som lider av det har till exempel klåda i ögonen, andningssvårigheter, trötthet, huvudvärk och sådant som inverkar på skoljobbet.

Skolgångshandledare Anette Asplund-Kähärä hör till de drabbade.

- Just nu har jag illa i luftrören och klåda, berättar hon.

Anette Asplund-Kähärä. Anette Asplund-Kähärä, skolgångshandledare i Näse skola i Borgå. Bild: Yle/Kari Ahotupa anette asplund-kähärä

Asplund-Kähärä har också varit tvungen att ty sig till astmamedicin.

Mindre städning - färre problem

För den som drabbas är problemen med inomhusluft mycket påtagliga.

- Jag har varit tvungen att vara sjukledig en hel del. Både barnen och personalen lider när man är borta. Själv skulle jag ju vilja kunna göra mitt jobb, men tyvärr har jag varit tvungen att vara mycket borta, säger Asplund-Kähärä.

Kenneth Holmberg tycker dessutom att det finns orsak att tro att problemen påverkar skolresultaten.

Kenneth Holmberg. Kenneth Holmberg, rektor för Näse skola Bild: Yle/Carmela Walder kenneth holmberg,näse skola,näse skolas rektor,rektor kenneth holmberg

- Det är klart att en elev som har till exempel huvudvärk inte presterar lika bra som denne skulle prestera utan huvudvärk.

Lösningen på problemet kan i själva verket vara vatten. Enligt Office Air-studien, som har gjorts i flera EU-länder, kan Nederländerna stoltsera med färre problem med inomhusluften än de andra undersökta länderna.

- I Nederländerna städar man mycket mindre, och i många fall städar man endast med vatten, förklarar Mirja Salkinoja-Salonen.

Mögel är det sista som överger oss

Salkinoja-Salonen vill gå ut i krig mot de biocider som används vid städning i många kommuner. Vid Vanda stad har man nyligen lyssnat på hennes råd och slopat städmedel med biocider. Hur det kommer att påverka inomhusluften återstår att se.

Samtidigt vill Salkinoja-Salonen också få till en ändring i städpraxis i skolor och kontor för att människorna ska få träna upp immunförsvaret.

Det här mögelprovet har Salkinoja-Salonen hittat i en skola. Mögel. Bild: Yle/Mikko Koski mögel,mögelprov

- Det är inte nödvändigt att städa varje dag. Jag kallar det inte ens städning om man går omkring och sprider kemikalier runt sig. Det är inte rent!

Huruvida skolpersonalen tycker att smutsigare skolor är rätt väg att gå återstår att se. Asplund-Kähärä ställer sig lite skeptisk till direktiven om att man inte ska städa skolor så noga.

- Mera smutsigt än vad det är tror jag inte att jag vill jobba i, funderar hon.

Kenneth Holmberg är lite mera med på noterna.

- Om det hjälper att skolan är lite smutsigare, så visst går jag med på det.

Salkinoja-Salonen är bestämd med sin åsikt. Mögel kan förebyggas endast genom att låta bakterierna frodas, annars har vi ingen chans att stå emot mögelsvampen.

- Svampar är det mest resistenta som finns. Om hela världen dör, så är det svampar, det vill säga mögel, som finns kvar till sist.

Kommentarer

Inlagt av

Det kan ligga något i det där. Och än en gång får vi lära oss, att ingenting är så gott att det inte för något ont med sig (eller hur det nu var ...). :-)

Inlagt av

Det är nu ni skall våga ta bort kemikalierna och ge vatten och fiber en ärlig chans!
Vi som använder Enjo vet redan att det fungerar. I Österrike ligger de steget före och städar redan nu rent skolor med vatten och fiber.

Inlagt av

Enjo är bra om man har tillgång till dom produkterna men också i övrigt går det bra att hålla någorlunda rent med bara vatten. Hör och häpna rent doftar inte citron, barrskog eller rosengård - rent är så gott som doftfritt! Använder oparfymerat tvättmedel och det tog en tid att vänja sig att tvätten är ren då den är doftfri eftersom vi är uppvuxna med parfymerade tvättmedel.

Inlagt av

Supernyhet för folk som inte städar så ofta :-D

Inlagt av

Farmors knep gäller alltså ännu! Hon tyckte att om har man dammsugare, vatten, skurborste och hederlig såpa så ska man klara av att hålla huset tillräckligt rent. Ja och så skulle man vädra varje morgon :)

Inlagt av

Det är nog dock husen som är fel konstruerade från början. Bort med alla arkitekter som säger att husen skall ha platta tak och vinklar och vrår som är omöjliga att verkställa i verkligheten, och man är en bra bit påväg redan. Dock kan nog städmedlen vara en bov också.

Inlagt av

Kemikalier binder mera smuts det vet de flesta som städat många år.
Själv anser jag mikrofiber o vatten är den bästa städmetoden. Medel i mycket liten skala!

Inlagt av

Intressanta åsikter. Inte för att jag vill att man skall städa mindre men kanske dags att fundera med vad! För nog är det ju lite konstigt med alla rapporter om mögel på arbetsplatser där man sist och slutligen inte vistas så många timmar av dygnets 24 timmar. För jag vet inte någon som pratat om att de har mögel problem hemma !
När man sen tänker på de tusentals euro som kommunerna eller staten spenderar på att försegla golv med kemikalier för att förhindra fukt att stiga upp ur betongen. Oftast beror detta på dålig eller bristfällig dränering förstås men är det hela sanningen ?

Inlagt av

Morsan, ge upp med ättikan nu, ingen annan än du tycker det luktar fräscht med inlagda skosulor och picklade skåp!

Inlagt av

Hos oss använder vi en blandning 50+50% vatten + ättika - fungerar rätt så bra och doften är rätt så svag, kanske helt ovidkommande. I badrummet behövs det starkare medel

Inlagt av

Kan bli ett dråpslag för kemi och läkemedelsindustrin det här forsknings resultatet.

Inlagt av

Men städning gör varken från eller till när mögelhärdarna gömmer sej i konstruktioner och material p.g.a. byggfel och slarv.

Inlagt av

Hihi!! nu skall de som har städmani hoppa till nu

Hej Anders!

Mirja Salkinoja-Salonen är nog av den åsikten att vi kan städa lite mindre ofta. "Det är inte nödvändigt att städa varje dag", säger hon. Hon lyfter också upp Nederländerna som exempel på ett land där man städar mindre.

Att "städa sämre" är sedan en intressant diskussion. Om forskaren anser att det gärna får vara lite skitigare så kan man väl kalla det att städa sämre? Men jag förstår att det också kan tolkas som att det är bättre städning, alltså mer ändamålsenlig städning, om man städar så att människor och byggnader hålls friska.

Inlagt av

THL har forskat den här saken redan på 90-talet. Det fanns inga skillnader i städningsvanor/-ämnen i de hushåll som hade mögelproblem vs de hushåll som hade byggnader i skick och friska invånare. Orsaken till mögelväxt i konstruktioner är fukt/vattenskada, inte städning. Möglet växer inte på ytorna.
Jag är ändå av samma åsikt att för starka städningsämnen är inte nyttiga, speciellt parfymerade produkter borde man kasta. Man måste städa regelbundet, eftersom små partiklar är hälsovådliga. Det vet man säkert. Fuktig mikrofiberduk är bäst!

Inlagt av

När jag övergick till fiberdukar och vatten donerade jag alla städprodukter jag hade i skåpet till en bekant som inte hade en tanke på att ändra på sina städvanor och alltså i vilket fall som helst skulle använda sådana medel i sitt hushåll. I badrummet använder jag ibland ett miljövänligt tvättmedel och olivtvål om jag använder jag också ibland.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland