Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Städning bereder väg för mögel

Ett mögelprov ur Mirja Salkinoja-Salonens samlingar. Mögel. Bild: Yle/Mikko Koski mögel,mögelprov,mögelsporer

Problem med mögel och dålig inomhusluft kan förebyggas med sämre städning. Det säger forskare vid Helsingfors universitet.

Nyheterna om skolor med mögel och dålig inomhusluft haglar tätt. Renoveringar och mögelsaneringar avlöser varandra, medan var och varannan sitter med sina egna teorier om vad som kan orsaka problemet.

Mirja Salkinoja-Salonen, professor emerita vid Helsingfors universitet, har en klar åsikt. Det är städningen som är boven i dramat.

- Städning idag fungerar vanligtvis enligt leave on-metoden, det vill säga man torkar golvet med städkemikalier och lämnar dem på golvet, istället för att torka bort kemikalierna med vatten. Kemikalierna stannar alltså i klassrum eller i kontor.

Biociderna ska bort

De städmedel som gör mest skada är de som innehåller biocider, alltså kemikalier som dödar de bakterier som finns på golv och andra ytor.

- Jag har granskat en massa städkärror i skolor och på kontor, mer än hälften innehåller städmedel med biocider, säger Salkinoja-Salonen.

Mirja Salkinoja-Salonen. Mirja Salkinoja-Salonen. Bild: Yle/Mikko Koski mikrobiologi,mirja salkinoja-salonen

Det är helt naturligt att människor är täckta av bakterier. Många av dem är livsviktiga, och om man dödar bakterierna så lider man själv av det.

Samma sak gäller med byggnader.

- Om man tar livet av alla bakterier så bereder man rum för mögel. Det är så naturen fungerar, det går inte att förändra. Dödar du bakterier så kommer det mögel istället.

Dålig inomhusluft leder till mycket besvär

En byggnad som drabbats riktigt illa av problem med inomhusluften är Näse skola i Borgå. Skolbyggnaden ska stängas och undervisningen ska flyttas till andra lokaler på olika håll i Borgå.

Näse skola. Näse skola i Borgå i vinterskrud Bild: Yle/Carmela Walder näse skola,näse skola i borgå,näse skola utifrån

Rektor Kenneth Holmberg berättar att luftproblemen blir tydliga varje gång det är minsta lilla strul med ventilationen.

- Vi har både elever och personal som lider av det. Det gäller inte alla, men de som lider av det har till exempel klåda i ögonen, andningssvårigheter, trötthet, huvudvärk och sådant som inverkar på skoljobbet.

Skolgångshandledare Anette Asplund-Kähärä hör till de drabbade.

- Just nu har jag illa i luftrören och klåda, berättar hon.

Anette Asplund-Kähärä. Anette Asplund-Kähärä, skolgångshandledare i Näse skola i Borgå. Bild: Yle/Kari Ahotupa anette asplund-kähärä

Asplund-Kähärä har också varit tvungen att ty sig till astmamedicin.

Mindre städning - färre problem

För den som drabbas är problemen med inomhusluft mycket påtagliga.

- Jag har varit tvungen att vara sjukledig en hel del. Både barnen och personalen lider när man är borta. Själv skulle jag ju vilja kunna göra mitt jobb, men tyvärr har jag varit tvungen att vara mycket borta, säger Asplund-Kähärä.

Kenneth Holmberg tycker dessutom att det finns orsak att tro att problemen påverkar skolresultaten.

Kenneth Holmberg. Kenneth Holmberg, rektor för Näse skola Bild: Yle/Carmela Walder kenneth holmberg,näse skola,näse skolas rektor,rektor kenneth holmberg

- Det är klart att en elev som har till exempel huvudvärk inte presterar lika bra som denne skulle prestera utan huvudvärk.

Lösningen på problemet kan i själva verket vara vatten. Enligt Office Air-studien, som har gjorts i flera EU-länder, kan Nederländerna stoltsera med färre problem med inomhusluften än de andra undersökta länderna.

- I Nederländerna städar man mycket mindre, och i många fall städar man endast med vatten, förklarar Mirja Salkinoja-Salonen.

Mögel är det sista som överger oss

Salkinoja-Salonen vill gå ut i krig mot de biocider som används vid städning i många kommuner. Vid Vanda stad har man nyligen lyssnat på hennes råd och slopat städmedel med biocider. Hur det kommer att påverka inomhusluften återstår att se.

Samtidigt vill Salkinoja-Salonen också få till en ändring i städpraxis i skolor och kontor för att människorna ska få träna upp immunförsvaret.

Det här mögelprovet har Salkinoja-Salonen hittat i en skola. Mögel. Bild: Yle/Mikko Koski mögel,mögelprov

- Det är inte nödvändigt att städa varje dag. Jag kallar det inte ens städning om man går omkring och sprider kemikalier runt sig. Det är inte rent!

Huruvida skolpersonalen tycker att smutsigare skolor är rätt väg att gå återstår att se. Asplund-Kähärä ställer sig lite skeptisk till direktiven om att man inte ska städa skolor så noga.

- Mera smutsigt än vad det är tror jag inte att jag vill jobba i, funderar hon.

Kenneth Holmberg är lite mera med på noterna.

- Om det hjälper att skolan är lite smutsigare, så visst går jag med på det.

Salkinoja-Salonen är bestämd med sin åsikt. Mögel kan förebyggas endast genom att låta bakterierna frodas, annars har vi ingen chans att stå emot mögelsvampen.

- Svampar är det mest resistenta som finns. Om hela världen dör, så är det svampar, det vill säga mögel, som finns kvar till sist.

Läs också

 • HFD i Sverige: Fotografering från drönare totalförbjuds

  Enda undantaget är om avsikten är att förhindra brott.

  Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige har beslutat att all fotografering från drönare förbjuds, skriver Aftonbladet. Det enda undantaget är om syftet med flygningen är att förhindra brott.

 • Dags för första snön - speciellt i sydost

  Första snön faller i medeltal vid skiftet oktober-november.

  Den första snön väntas falla i sydöstra Finland på tisdag och vägarna kan bli hala, speciellt på torsdag. Mot slutet av veckan blir det igen varmare och den snö som då finns i södra och mellersta Finland smälter.

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Brandskador för miljoner vid Euromaster i Borgå

  Omkring 350 kunder förlorade sina vinterdäck.

  Ingen skadades i den omfattande branden på Industrivägen i Borgå. Den kraftiga rökutveckling ledde till att många byggnader evakuerades på industriområdet.

 • Finlandssvenska unga: Lite godis och sprit men tänderna borde borstas oftare

  Hälsa och hälsoskillnader hos skolelever kartlagda.

  Majoriteten av skoleleverna i den svenskspråkiga grundskolan har god hälsa, känner sig tillfreds med livet och upplever ensamhet bara ibland, visar en trendstudie. Mycket har förbättrats under tidsperioden 1994-2014. Rökningen och alkoholkonsumtionen har minskat, likaså läsk- och godiskonsumtionen. Däremot använder pojkar fortfarande snus, och skolbarnen äter för lite frukt och grönsaker.

 • Läget vid Euromaster nu under kontroll

  Man ska fortfarande undvika den giftiga brandröken.

  Räddningsverket uppger att branden vid Euromaster nu är under kontroll. Det finns ingen risk för explosioner längre i byggnaden, vars tak nu har rasat in.

 • Grannen: lågorna mindre nu

  På andra sidan Lovisavägen fortsätter verksamheten.

  En granne till brandplatsen på Industrivägen uppger att lågorna i branden på Euromaster nu är mindre. Byggnaderna på södra sidan av Lovisavägen har inte evakuerats.