Hoppa till huvudinnehåll

Geir Rönning ville få Europa att tänka efter

Geir Rönning 2005
Geir Rönning 2005 Bild: Yle/ Heli Sorjonen Geir Rönning,Eurovision Song Contest,Suomen Euroviisut 1961-2006 (album)

I början av 2000-talet hade vi blivit vana vid att Eurovisionen var en tävling som Finland deltog i vartannat år. För så gick det ju för de länder som inte klarade sig i den internationella tävlingen, man förlorade rätten att vara med året därpå.

Men året innan hade ett nytt system införts. Alla fick vara med åtminstone i Eurovisonens semifinal. Så trots att Jari Sillanpääs Takes 2 to Tango hade misslyckats i tävlingen 2004 fick vi vara med 2005. Hurra!

De inhemska uttagningarna fick en helt ny energi. Det skulle bli fyra deltävlingar med publik på olika orter i landet, så där som de gjorde i Sverige! Dessvärre var intresset för att se en Euroviisut-deltävling på plats inte så stort, så man fick dela ut gratis biljetter för att det inte skulle se så tomt ut i bänkraderna.

Sjöng om massaker

Flera finlandssvenska artister tävlade, bland annat Anna Stenlund, Christian Forss, Place-2-go och Jennie Storbacka. Norska Geir Rönning, som varit bosatt i Finland i flera år vid det här laget, deltog i uttagningarna för tredje gången. Och nu lyckades det!

Låten Why var inte vilken trall som helst, utan en allvarsam ballad med ett budskap. Den syftade på skolmassakern i Beslan 2004, i vilken nästan 400 människor miste livet. Melodin skrevs av Mika Toivanen, texten av amerikanska Steven Stewart.

Det var uppenbart att Rönning var en säker solist som klarade av att leverera sången med precis rätt känsla. Men på hemmaplan förekom en del knorr. En norrman som sjunger en låt som en amerikan skrivit. Är det här nu representativt för Finland?

För ledsamt tema?

Också i Eurovision Song Contest i Kiev fick Rönning beröm för sin röst och scennärvaro. Ändå klarade han inte av att ta sig till final utan kom på adertonde plats bland 25 låtar i semifinalen.

Kanske budskapet helt enkelt blev för ledsamt i den glättiga Eurovisionen?

Segern gick till Grekland, även om Sverige försökte snylta lite på vinsten eftersom sångerskan Helena Paparizou vuxit upp i Sverige.

Läs också