Hoppa till huvudinnehåll

Har Oscarsgalan en vit historia?

Så här ser Oscarsvinnarna från 1928 till 2014 ut. Det är en väldigt vit historia.

Oscarsgalan® har anklagats för att vara en vit tillställning. I år är inte en enda mörkhyad skådespelare nominerad. Det har gjort att många skådespelare bojkottar galan.

För att illustrera galans historia radade vi upp alla som tagit emot priset för bästa manliga huvudroll i samma videoklipp. Så här ser Oscarsgalans vita historia ut.

Vad beror det på?

Som många andra delar av samhället har filmbranschen en vit historia. Oscarsgalan och priserna för huvudroller har alltid varit det finrum som är svårast att ta sig in i för minoriteter.

Här syns diskrimineringen som bäst och här håller den i sig som längst. På kvinnosidan är Halle Berry den enda mörkhyade kvinnan som fått priset för bästa huvudroll.

Det är inte juryns fel

Att filmbranschen var diskriminerande på 1920-talet är kanske inte någon överraskning, men hur ser läget ut idag? The Economist har tittat närmare på den statistiska fördelningen av priserna sedan 2000. Minoriteterna i USA är fortfarande underrepresenterade på galan, men inte bara juryns fel. Minoriteter får priser i samma utsträckning som de finns i filmbranschen. Asiatiska skådespelare har svårt att få roller och därför svårt att vinna pris. Det är Hollywood som helhet som inte ger dem plats.

Värst är läget för asiater och latinamerikaner, två stora minoriteter i USA som knappt får något utrymme på biodukarna.

För den som vill se det riktiga USA på vita duken återstår frågan. Var börjar man ifall man vill förändra filmbranschen? Kanske på Oscarsgalan.

Statyetten är galans varumärkesskyddade symbol ©A.M.P.A.S.®

Bildkällor: Bundesarkiv, United States Library of Congress, U.S. Information Agency Press and Publications Service, MGM Warner Bros Studio, RR Auction, Hal Wallis Productions, Universal Pictures, Allen Warren, Alan Light, NBC, EPA.

Nyligen publicerat - X3M