Hoppa till huvudinnehåll

HIFK besegrade ligajumbon Blues – Sport tappade viktig seger på straffar

HIFK:s Tomas Zaborsky sätter vinnarmålet bakom Blues Christian Engstrand. Ishockeyspelare gör mål. Bild: Lehtikuva Helsingfors IFK (ishockey),tomas zaborsky

Ligajumbon Blues mötte serieledande HIFK i en drabbning där Helsingforsgästerna ångade på från första nedsläpp, medan Sport tog sig an gästande Lukko på Kopparön.

Blues hade ända från början stora problem med att komma igång, samtidigt som HIFK ständigt bombarderade Bluesmålvakten Christian Engstrand med puckar, som fick stå på huvudet med totalt 38 räddningar.

Ändå var det hemmalaget som fick fira först när Ilkka Kangasniemi satte 1-0 för Blues när halva första perioden tickat förbi.

Hemmalaget fick behålla ledningen ända till periodpausen, trots att spelet dominerades av HIFK.

HIFK drog ifrån i tredje

Dominansen höll i sig även i period två, vilket till sist gav utdelning då JVM-hjälten Roope Hintz utjämnade till 1-1 efter att drygt halva matchen spelats.

HIFK:s hårda arbete gav utdelning först fyra minuter in i den tredje perioden, då Tomas Zaborsky satte 2-1.

När Daniel Grillfors sedan satte 3-1 vid 53.20 var matchen i praktiken avgjord. Jasse Ikonen finputsade slutsiffrorna till 4-1 med ett mål i tom bur 20 sekunder före slutsummern.

Svängig drabbning på Kopparön

På Kopparön möttes Vasa Sport och Lukko i en jämn dust. Matchen var speciellt viktig för Sport med tanke på att hålla greppet om den sista slutspelsplatsen.

Sport fick också den start man ville ha genom Joel Kivirantas 1-0 i mitten av första perioden, men en svart minut i matchens mittskede tog ner hemmalaget på isen igen då först Teemu Nurmi och sedan Ilkka Mikkola satt varsin balja för gästerna.

Sport kunde dock kvittera genom Mikko Pukka alldeles i slutet av andra perioden och förde således lagen till ett 2-2 dödläge inför den sista perioden.

Erik Riska fick nöjet att sätta 3-2 för Sport i början av tredje, men inte heller denna gång varade glädjen länge; Turo Asplund svarade en dryg minut senare, och vid 44.46 stod det 3-3 på resultattavlan.

Matchen gick till förlängning, och när inget mål kom väntade straffavgörande. Där var Lukko bättre och lade därmed beslag på en extra poäng.

Ässät andas Vasaborna i nacken

Tappara besegrade Ässät hemma med 2-1 efter straffar, medan SaiPa fick se sig slaget av KalPa i en målrik match som slutade 6-4 till Kuopiolaget.

Ässät ligger nu två poäng bakom Sport i tabellen, strax under slutspelsstrecket. Björneborgarna har dessutom spelat två matcher mindre än Sport, och har alla chanser att ta igen försprånget.

FM-tabellen

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Fina satte ner foten: Sju ryska simmare stoppas från OS

  Internationella förbundet portar rysk septett från Rio.

  37 ryska simmare vid OS i Rio de Janeiro har decimerats till 30 stycken. Det internationella förbundet Fina har beslutat att sätta stopp för sju simmare vars namn alla kopplats samman med dopning.

 • Mystisk sjukdom stoppar favoriten: Ingen Quintana i Rio

  Colombianen Nairo Quintana cyklar inte om OS-medaljer.

  Han hörde till förhandsfavoriterna inför OS i Rio de Janeiro, men nu meddelar den colombianske cyklisten Nairo Quintana att han inte medverkar alls vid de olympiska spelen på grund av en mystisk skada.

 • Spurs-anfallaren lät hundarna avslöja glädjenyhet

  Målspottaren Harry Kane blir pappa i januari.

  Fotbollsspelaren Harry Kane skall bli pappa. I en förtjusande uppdatering på twitter är det Kanes och hans partner Kate Goodlands två labradorhundar som berättar att de skall få en människa i januari.

 • För ett wild card den 18-årige världsåttan i spjut till Rio?

  Spjutkastaren Neeraj Chopra är aktuell för OS i Rio.

  I söndags vann indiern Neeraj Chopra VM-guld för under 20-åringar i spjut i Polen med ett monsterkast på 86,48 meter. Trots den imponerande bågen är 18-åringen inte OS-aktuell, men nu hoppas det indiska friidrottsförbundet på ett wild card.