Hoppa till huvudinnehåll

Kampanj ger rättvisare sommarjobb för unga

skylt, sommarjobb?
skylt, sommarjobb? Bild: Yle /Jennifer Granqvist sommararbetare

Sommarjobbskampanjen Vastuullinen kesäduuni 2016 med ett hundratal deltagande arbetsgivare ska hjälpa unga att hitta flera sommarjobb till schysta villkor.

Vastuullinen kesäduuni 2016 är T-­medias, Ekonomiska informationsbyråns, Soneras, Nokias, Penningautomatföreningen RAYs och Oikoties gemensamma kampanj med avsikten att utmana arbetsgivare att erbjuda flera sommarjobbsplatser med bättre kvalitet för unga.

Deltagande arbetsgivare förbinder sig till sex principer för ett bra sommarjobb som bland annat innefattar meningsfullt arbete, bra vägledning på jobbet och rättvis behandling.

Jobben finns inte

- Det låter som en bra idé. Bra att de unga ges en chans att sommarjobba på korrekta villkor, säger Aleksi Pylvänäinen, 17, om kampanjen.

Pylvänäinen har redan sommarjobb i sin hemstad Fredrikshamn men för andra unga ser det inte lika bra ut. Det verkliga problemet med sommarjobben är att de inte finns, säger många unga.

- Till exempel Helsingfors stad anställer bara ett fåtal medan antalet sökande är över 2000, säger Emmi Happo som hinner fylla 17 före sommaren men som inte ser positivt på sina chanser att få sommarjobb.

Viktigt att jobbet är meningsfullt

Bland de arbetsgivare som deltar i kampanjen Vastuullinen kesäduuni finns till exempel Hartwall och Posti.

Posten kommer i år att anställa hundratals sommarjobbare och ser speciellt punkten om att erbjuda de unga ett meningsfullt jobb som viktig.

- Vi vill att unga som jobbar hos oss får en så positiv bild av arbetslivet som möjligt.

Produktionschef Thomas Lindfors på Hartwall säger att kampanjen absolut behövs.

- Det här är ett långsiktigt jobb som absolut bör fortsätta, säger han, men berättar också att unga är väl på kartan kring vilka rättigheter de har på arbetsplatsen.

- En del av informationen kommer via skolor och så vidare men också via fackens egna sidor. Det finns otroligt mycket information att få kring de här frågorna i dag.