Hoppa till huvudinnehåll

Kärleken blomstrar i Västnyland - fyra av fem är lyckliga i sin parrelation

Två händer som formar ett hjärta.
I Västnyland upplever man att man har tillräckligt med tid på tumanhand med sin partner. Två händer som formar ett hjärta. Bild: Yle/Malin Valtonen västnyland

Västnylänningarna är rätt lyckliga i sina parförhållanden. Det visar Svenska Yles enkät om finlandssvenskarnas kärleksliv.

- Det gäller att kompromissa, säger en kvinna i Ekenäs som vill vara anonym. Det är klart att man inte alltid är överens, men det brukar reda upp sig.

Hon är änka efter ett 54 år långt äktenskap och menar att graden av lycka går upp och ner under ett så långt förhållande.

- Om man inte har lika åsikter kan det bli bekymmer. För oss blev det jobbigast när vi båda blev pensionärer. När vi jobbade hann vi inte strida.

De flesta är lyckliga

Finlandssvenskarna verkar vara rätt lyckliga i sina förhållanden var de än bor. Svaren på Svenska Yles frågor om finlandssvenskarnas kärleksliv skiljer sig inte speciellt mycket från varandra i de olika finlandssvenska regionerna.

I Västnyland tycker hela 81 procent att kärlekslivet är mycket eller ganska lyckligt. Det är lite mindre än i Österbotten, i Östnyland och på Åland, där 85 procent uppger att kärlekslivet är mycket eller ganska lyckligt.

Ge guldkant åt vardagen

Marjana Förström är 22 år gammal och har en ettårig dotter tillsammans med sin partner. Hon menar att det gäller att ge varandra uppmärksamhet i vardagen för att förhållandet ska vara lyckligt.

- Man ska låta den andra ha egen tid. Och man kan göra små fina saker i vardagen, som att laga en fin middag.

Marjana Förström med sin dotter.
Marjana Förström med sin dotter. Marjana Förström med sin dotter. Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,Ekenäs,förström

Malin Sundell är 21 år gammal och singel. Hon tycker att det viktigaste i ett förhållande är att respektera varandra.

- Man ska ha tillräckligt med tid för varandra. För mig är det viktigt att vara tillsammans med någon som jag trivs med. Men man måste inte stressa för att vara tillsammans med någon, man kan vara lika lycklig också ensam.

Mailn Sundell
Malin Sundell är också lycklig som singel. Mailn Sundell Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,sundell,Ekenäs

Mest tid tillsammans

Västnylänningarna upplever i lite högre grad än andra finlandssvenskar att man har tillräckligt med tid på tumanhand.

Hela 39 procent tycker att de har tillräckligt med tid och 34 procent svarar att de tidvis har tillräckligt med egen tid tillsammans med sin partner.

Däremot har västnylänningarna minst gemensamma hobbyer i Svenskfinland.

I Västnyland uppger 51 procent att de har en gemensam hobby, medan motsvarande siffra på Åland är 58 procent och i Österbotten 56 procent.

Finns lite att göra i Västnyland

Christian Leiden, som är 21 år gammal och förlovad, tycker att det är viktigt att få ha egen tid. Men om han vill göra något med sin partner så finns det inte speciellt mycket att välja mellan i Västnyland.

- Det skulle kunna finnas mera att göra. Som att besöka shoppingcenter till exempel, säger han.

Han få medhåll av Josefine Lindbom, som är 22 år och för tillfället singel.

- Det är viktigt att göra saker tillsammans för att förhållandet ska må bra. Man kan gå ut och äta och gå på bio, men annars finns det inte så mycket att göra i Ekenäs. Det borde finnas något köpcenter eller något man kan gå i.

För övrigt tycker hon att det viktigaste i ett förhållande är att man kan lita på och prata med varandra.

Minst ömhet i Västnyland – mest på Åland

Västnylänningarna är också snäppet sämre på att visa ömhet i vardagen jämfört med resten av finlandssvenskarna. Av västnylänningarna svarar 66 procent att de visar ömhet så gott som dagligen, medan 77 procent av ålänningarna svarar att de kramar och kysser varandra alla dagar.

- Om man ska hålla ihop ett långt äktenskap så måste man för det första vara ärlig och också göra saker tillsammans och visa ömhet, säger en man som också vill vara anonym.

Han är änkling efter ett 49 år långt äktenskap och menar att den bästa tiden var när barnen var små och när de blev pensionärer.

- Det var ett bra äktenskap och vi hade nog varit tillsammans ännu om hon fanns kvar.

En fjärdedel har varit otrogen

I Svenska Yles enkät uppger 27 procent av västnylänningarna att de aldrig kan förlåta otrohet. En lika stor del uppger också att den ena eller båda i relationen har varit otrogen.

Av de 3025 som deltog i Svenska Yles enkät var 15 procent, eller 460 från Västnyland. Av västnylänningarna uppgav 81 procent att de lever i ett förhållande.