Hoppa till huvudinnehåll

Obama berättade om plan för att stänga Guantánamo

USA:s president Barack Obama berättade den 23.2.2016 om sina planer att stänga Guantánamo.
USA:s president Barack Obama berättade den 23.2.2016 om sina planer att stänga Guantánamo. USA:s president Barack Obama berättade den 23.2.2016 om sina planer att stänga Guantánamo. Bild: EPA/SHAWN THEW Barack Obama,Guantanamo Bay detention camp,Guantanamo

USA:s president Barack Obama berättade på tisdagen om sin plan för att stänga fånglägret Guantánamo Bay på Kuba. Obama har lovat att stänga det kontroversiella lägret under sin tid som president, men planerna har stoppats av kongressen.

Där finns för tillfället 91 fångar och planen är att flytta 35 till andra länder redan i år.

De övriga ska flyttas till amerikanska högsäkerhetsfängelser. Det amerikanska försvarsministeriet säger att det finns 13 fängelser i USA dit fångar kunde flyttas.

Kostnaden för fånglägret uppgår till nästan 415 miljoner euro per år. Enligt försvarsministeriet skulle summan halveras om lägret skulle finnas i USA.

Flera kongressledamöter negativa till stängning

Flera ledamöter inom kongressen har ändå tidigare motsatt sig varje försök att flytta fångarna till amerikansk mark. Det finns ändå en möjlighet att Obama kan använda presidentämbetets makt för att trots det flytta fångar från Guantánamo Bay.

Fånglägret i Guantánamo grundades efter terrorattackerna i USA år 2001. Människorättsorganisationer har krävt att fängelset ska stängas, bland annat eftersom majoriteten av fångarna är fängslade utan åtal eller rättegång.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes