Hoppa till huvudinnehåll

Omsorgsministern: Kuppisfallet visar på allvarliga fel

Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Psykiatriska avdelningen vid Åbo stadssjukhus. Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus Bild: Yle/ Nora Engström åbo stadssjukhus

Vanvården vid Åbo stads psykiatriska enhet i Kuppis visar att något har gått allvarligt fel och att myndigheternas borde få mera befogenheter att övervaka vårdenheter. Det säger omsorgsminister Juha Rehula (C).

Enligt familje- och omsorgsminister Juha Rehula visar Kuppisfallet att någonting är på tok.
- Jag förstår bra om de anhöriga känner sig oroade. Ingen lag, inget regelverk och ingen verksamhetsmodell fungerar om de som verkställer vården inte agerar humant eller i linje med vårdetiken.

Juha Rehula
Juha Rehula Juha Rehula Bild: Kaj Widell/Centerns bildbank rehula

Juha Rehula uttalade sig i Yles program Ykkösaamu på tisdag morgon.

Minister Rehula påminner om att det finns en skyldighet att informera myndigheter och anhöriga om den här sortens problem, och inte som i Kuppisfallet endast informera och utreda internt om missförhållanden.

- Det är svårt att med endast regler kunna gå in i en enskild persons huvud och få den att förstå att den agerar inhumant. Vi kan bara utreda fallet och försöka förhindra nya liknande fall.

Brister i bevakningen av vården

Men för att det här ska lyckas borde myndigheternas befogenheter då det kommer till övervakning av vårdenheter ses över, anser Juha Rehula.

- På den här punkten finns det nog orsak till en ordentlig skärpning.

I dags läget får regionförvaltningsverken endast göra överraskningsbesök vid vårdenheter om det finns misstankar oegentligheter.

Kuppisfallet avslöjades förra veckan

Det var förra veckan det framkom uppgifter om att patienter vid Åbo stads slutna psykiatriska avdelningar övermedicinerats, isolerats olagligt, förnedrats och misshandlats. Avslöjandena gäller i främsta hand avdelning G1 vid Kuppis som är avsedd för äldre patienter.

Händelserna utreds för tillfället av Åbo stad, Valvira, regionförvaltningsverket och polisen.