Hoppa till huvudinnehåll

Omtyckt politisk kursförändring i Kanada

Justin Trudeau, Kanadas premiärminister
Smekmånaden mellan det kanadensiska folket och den nye premiärministern Justin Trudeau pågår fortfarande. Justin Trudeau, Kanadas premiärminister Bild: EPA / Guillaume Horcajuelo Justin Trudeau,Kanada,liberala partier

Det blåser nya vindar i Kanada. Efter tio år av med konservativ regering röstade kanadensarna för en förändring i november.

Det nya Kanada personifieras av Justin Trudeau. Kanadas nya premiärminister har blivit den vänsterliberala rörelsens globala gunstling.

Inte minst efter att han i början av november presenterade sin regering, som inkluderar en minister med muslimsk bakgrund och en minister som är rullstolsburen. Då han fick frågan varför den nya regeringen är jämställd, det vill säga innehåller lika många kvinnor som män gav han det redan klassiska svaret:

- För att det är 2015.

- Det är det rätta svaret. Det är dags för förändringar och regeringen har visat med sin ungdomlighet och jämställdhet att den är redo att omfatta tidens anda, säger Armine Yalnizyan som jobbar som forskare i nationalekonomi för forskningsinstitutet Canadian Centre for Policy Alternatives.

Trudeaus regering tog genast itu med skattepolitiken

Justin Trudeaus liberala regering är mycket populär i Kanadas storstäder, där befolkningen i snitt är mindre konservativ än på landsbygden. En majoritet av stadsborna upplever att det var en lättnad att man slapp Stephen Harpers konservativa regering, som hade makten i tio år.

- Vår förre premiärminister förstörde Kanada och sålde bort landet del för del. Nu är stämningen i landet god och jag tror den kommer att bli ännu bättre, säger Alena Brands då Yle Nyheter intervjuar henne i centrum av Toronto.

Den nya regeringen tog inte lång tid på sig att ändra Kanadas kurs. Framför allt skattepolitiken tog man i tu med omedelbart.

- Vi har redan sett en allmänt prisad skattesänking för medelklassen. Och en skattehöjning för de allra rikaste, för de som förtjänar mer än 200 000 dollar per år, säger Armine Yalnizyan.

Kursförändring i flyktingfrågan

En av de mest uppmärksammade kursförändringarna som Kanada har gjort under Trudeaus ledning är i flyktingfrågan. Den nya regeringen har lovat att Kanada kommer att ta emot 25 000 syriska flyktingar före slutet av februari.

- Det är ett av regeringens populäraste beslut. Den förra regeringen var hård mot flyktingar. Man skildrade dem som människor som vill utnyttja oss. Att de utnyttjar vårt inte så generösa socialskydd - jämfört med Finlands socialskydd. Men vi har ett. Regeringen begränsade också flyktingarnas möjlighet att utnyttja sjukvården. Den nya regeringen har upphävt de lagarna.

- Kanadensarna har reagerat med sina hjärtan, plånböcker och handlingar. Vi har inte sett liknande volontärinsatser sedan de vietnamesiska båtflyktingar anlände på 1970-talet, säger Armine Yalnizyan och ser rörd ut.

Kanadas premiärminister
Premiärminister Trudeau tog emot syriska flyktingar i december. Kanadas premiärminister Bild: Reuters Justin Trudeau,Kanada

Kanadensarnas inställning till de syriska flyktingarna förändrades senast den tredje september. Det var dagen då bilden på den treårige pojken Alan Kurdi kablades ut efter att han hade hittats drunknad på en strand i Turkiet.

Alans släktingar bodde i Vancouver och familjen hade desperat försökt nå dem.

- Det hette att den förra regeringen satte upp hinder på familjens väg. Det var chockerande för många kanadensare att inse att pojken dog delvis på grund av regeringens beslut. En majoritet av kanadensarna anser att det är en del av den kanadensiska identiteten att vi öppnar våra dörrar för främlingar, säger Tom Parkin som är kolumnist på kvällstidningen Toronto Sun.

Ekonomin kan skaka Trudeaus regering

En majoritet av kanadensarna stöder de beslut som den liberala regeringen har fattat. Det stora orosmomentet är ekonomin. Den kanadensiska dollarn har försvagats rejält det senaste halvåret, vilket är en potentiell stötesten för Trudeaus kabinett.

- Kanada på väg mot fel håll. Jag tycker att liberalernas ekonomiska politik är för slapphänt. Det är inte bra för vår ekonomi. Jag tror att Kanada kommer att lida under liberalernas styre, säger Torontobon Timo Posti.

Timo, som har rötter i Finland, är inte ensam om att kritisera regeringens linje i ekonomiska frågor. Tom Parkin har redan i ett par repriser skrivit kritiska kolumner i konservativa Toronto Sun och ifrågasatt om Trudeau klarar av att hålla de löften han levererade under valkampanjen.

- Kanada är för beroende av olja och gas. Sedan priset började sjunka i höstas har vi varit i en knepig sits.

- Premiärminister Trudeau har föreslagit investeringar i infrastrukturen. Det var det centrala löftet under valkampanjen. Om han inte får fram pengar att genomföra planen kommer det att påverka hur väljarna ser på regeringen, säger Harkin.

Den nya regeringens smekmånad pågår emellertid fortfarande. Undersökningar visar att regeringens popularitet har till och med stigit sedan den tog över makten i november.