Hoppa till huvudinnehåll

Östra Finland riskerar bli laglös zon

Polisstationen i Ilomants, fabruari 2016
Polisstationen i Ilomants hotas av nedläggning. Polisstationen i Ilomants, fabruari 2016 Bild: Yle/ AG Karlsson polisstationen i ilomants

I Östra Finland rasar invånare över Polisstyrelsens förslag att lägga ner fem polisstationer i området. Regionen drabbas hårt i förslaget till vad som kallas "utveckling av polisens nätverk av service- och verksamhetsställen".

Ilomants är en av orterna som blir av med sin polisstation. Polisstationens verksamhet ska enligt förslaget flyttas till Joensuu.

Feedbacken vid butiken i Ilomants är inte nådig.

- Det skulle vara en katastrof för oss. Enda möjligheten är väl sedan att ta lagen i egna händer, säger Pekka Junnilainen, som bor i byn Naarva norr om Ilomants.

Pia Viitala vid butiken i Ilomants
Pia Viitala tror att folk känner sig otrygga. Pia Viitala vid butiken i Ilomants Bild: Yle/ AG Karlsson pia viitala

Pia Viitala är inte heller hon glad.

- Knappast ökar mängden brott i sig, men folk känner sig antagligen mer otrygga om polisstationen försvinner.

Byns stolthet

Det är något mycket äkta över polisstationen i Ilomants. Överkonstapel Heikki Vatanen tar väl hand om Yle Nyheters reporter, presenterar personalen och visar polisbilen.

Området som man har koll över är redan nu stort, och inte blir det bättre om de återstående poliserna flyttas till Joensuu.

- Det leder antagligen till att polisen per telefon börjar ta hand om utryckningsärenden, tror Vatanen. Ojämlikheten mellan stad och landsbygd ökar.

Överskonstapel Heikki Vatanen, polisen i Ilomants
Överkonstapel Heikki Vatanen fotograferas gärna med polisbilen. Överskonstapel Heikki Vatanen, polisen i Ilomants Bild: Yle/ AG Karlsson heikki vatanen

Vatanen är rädd för att folk ska tappa tron på myndigheterna om det är svårt att få en polis till platsen om det skett ett brott.

- Faran finns att folk lättare tar lagen i egna händer och helt enkelt låter bli att ringa nödcentralen eller polisen.

Pengar ska sparas

I Polisstyrelsens motiveringar heter det att man vill bromsa minskningen av antalet poliser, genom att överföra anslag från lokaler till verksamheten.

Det finns i dagsläget 119 polisstationer på olika håll i Finland. Nya polishus håller på att byggas i Kotka och Joensuu. Samtidigt förnyas lokaler för polisen i Lahtis, Villmanstrand och Uleåborg.

Enligt förslaget ska polisen avstå från ett 20-tal lokaler på olika håll i landet.

Löjlig summa

Nedläggningarna kan enligt Polisstyrelsens beräkningar bespara polisen över en miljon euro per år. Summan anses av många vara löjligt liten med tanke på polisens årliga budget.

Dessutom tror få att det på riktigt blir inbesparingar då polisen ska sitta på landsvägen och bränslekostnaderna stiger.

-Om det för den summans skull lönar sig att ödelägga landsbygden ytterligare från polisservice så gör det då, men det är totalt idiotiskt, säger Yrjö Suhonen, ordförande vid Finlands polisorganisationers förbund.

Förslaget till utveckling av polisens nätverk av service- och verksamhetsställen är på remissrunda och slutgiltiga beslut väntas i mars.