Hoppa till huvudinnehåll

Avgift tömde parkering i Jakobstad

Biljettautomat tömde parkeringsområde Bild: YLE/Patrik Enlund felparkeringsavgift,jakobstad,parkeringsområden,österbotten

Upp till 200 bilar på Maria Malms parkering var inte ovanlig syn i Jakobstad. Efter att staden införde parkeringsavgift har bilisterna övergett parkeringsplatsen. En vanlig vardag står där nu 20 - 30 bilar.

Knappt 30 bilar står på Maria Malms parkeringsplats i Jakobstad när stadens ansvariga planerare Johan Enlund besöker parkeringsplatsen. Bilisterna har sökt sig till gatorna runtom centrum där de inte behöver betala, förmodar Enlund.

- En euro i timmen är tydligen för mycket. Det andra alternativet är ett månadskort som kostar 30 euro, men också det verkar vara för dyrt.

Själv tycker Johan Enlund att det är väldigt förmånligt. På tekniska verket har man jämfört med priserna i Karleby och andra städer.

- Det är nästan för billigt att parkera.

Johan Enlund. Johan Enlund Bild: Yle/Patrik Enlund jakobstad,maria malm,österbotten

Tror på underjordisk parkering

Byggandet av den underjordiska parkeringen pågår för fullt och man kan undra om bilisterna vill använda parkeringen när de flyr Maria Malms parkering. Men Enlund tror att den underjordiska parkeringen kommer att fungera.

Till det bidrar att staden i vår och i sommar kommer att förkorta tidsparkeringen på många gator i centrum. Från två timmar till en timme. Troligtvis blir det på sikt också biljettautomater på andra gator i centrum.

- Det finns pengar i budgeten för biljettautomater.

Kommentarer

Inlagt av

Det går inte att ha avgift om det annarstans finns gratis parkeringsplats. Gör som i andra städer, minska på parkeringsplatserna, inför tidsbegränsning, mera betalplatser, och se handeln i centrumbutikerna minskar.

Inlagt av

Varför jämföra med Karleby och andra städer? Det går ju inte, för i andra städer finns det någonting i centrum. I Karleby betalar jag för parkeringsplats, inget gnäll. Men jag tänker absolut inte betala i Jakobstad före jag ser samma utbud i centrum som grannstaden har.

Inlagt av

Om det börjar införas parkeringsavgifter på gatorna i centrum kommer det att kraftigt gynna butikerna utanför centrum, speciellt då Prisma och Citymarket och därför borde även deras parkeringsplatser ha parkeringsavgift.

Inlagt av

Vill Staden Jakobstad profilera sig som en företagsvänlig stad, en stad som välkomnar studerande till Campus och välkomnar arbetstagare till arbetsplatserna i centrum så bör nog staden verkligen nu tänka till. Att tvinga studerande ungdomar, arbetstagarna i centrum och folk som kommer för att handla att söka parkeringsplats långt ut från centrum är ju synnerligen beklaglig kommunalpolitik som bara skapar frustration och politikerförakt. Nu måste alla politiska krafter ta sitt ansvar; ungdomsrådet måste föra fram centrumelevernas talan, politikerna måste föra centrumföretagarnas talan, fullmäktigegrupperna måste föra fram stadens imagefråga och visa kurage och slopa parkeringsautomaten och förslaget till parkeringsbegränsningar som på sikt helt tar död på stadens centrum!

Inlagt av

Fel tänkt att införa parkeringsavgifter i en småstad som Jakobstad. Det är en utav få fördelar med centrumlivet i småstäder jämfört med större städer - gratis parkering. Varför fördyra parkeringen ifall det absolut inte är nödvändigt? Man kan ju inte ens hävda att det är för att uppmuntra användandet av kollektivtrafik då sådan inte finns i Jakobstad.

Inlagt av

värkar som ni vill betala för er parkering..
som man inte lägger ut tillräkligt med pengar på en bil.. nu ska man också lägga 360e i året bara för att inte behöva cykla till jobbet

Inlagt av

Att jämföra Maria malm med en parkeringsplats i sig är ju fel. Dethär är en gropig grusplan utan varken parkeringsrutor eller beläggning. Vem skulle alls betala för sådant när de får parkera gratis på asfalt ett stenkast bort? Se er i spegeln Staden Jakobstad, ni har inga belägg för avgiften!

Inlagt av

Få se då grottan kommer med sina avgifter - den kommer att eka tom och ödslig, men kanske stadens tjänstemän kan njuta av den och värma upp sina bilar på skattebetalarnas bekostnad. Affärernas kunder är ju i Kokkola och handlar, där finns p-hallar både under jord och och ovan jord och i p-hus lite här och där. Prisma och Citymarket här i Jeppis kommer förstås alltid att ha gratis parkering,

Inlagt av

30€/månad är inte så dyrt nej, men staden Jakobstad får nog se till att fixa parkeringen på maria malm innan nån är villig att betala. Stora gropar och inga rader. Vet inte hur många gånger jag fastnat på parkeringen och inte kommit mig därifrån pga av att bilarna står parkerade hur som helst. Asfalt och rutor så drar det nog mera. Skamligt som det är nu!

Inlagt av

Båtägarna i Jeppis betalar ju för en bryggplats under sommarmånaderna (4 månader) omkring 170 euro, så nog kan bilisterna betala 30 euro i månaden för en parkeringsplats.

Inlagt av

Verkar inte som staden Jakobstad tar studerande i något stort beaktande. Studerande HAR INTE råd med extra kostnader för parkering och alla studeranden har inte heller tid att arbeta för att kunna ha bilen parkerad under föreläsningar. Tänk till Jakobstad! Vem vill betala för att kunna vara i jobb eller studera?

Inlagt av

Bortskämda studeranden som har råd med bil. Jag är bosatt i Jakobstad och har studerat klart, men har fortfarande inte råd med bil. 30 euro i månaden för att ha sin bil parkerad bredvid kampuset är inte dyrt. Det lägger de flesta i busskort per månad. Allt handlar om prioriteringar. Om man tycker att det är värt att åka bil till yrkeshögskolan bör man ha råd med all utgifter.

Inlagt av

Hur kan man jämföra med Karleby eller andra städer? Där finns ju affärer att handla i, och dom flesta är utanför stan med ordentliga parkeringsplatser.
Nej hör ni, ta stadens största buss och åk en sväng via Karleby, Östermyra och Vasa. När ni kommer tibax, slå er ner och fundera om det finns någon skillnad där?

Inlagt av

Det är helt OK att betala för parkering. Var för ett par dagar sedan till Vasa och betalade utan knorr 5€ för att ha min bil parkerad inom zon 1 under tiden jag gjorde ärenden i stan (shoppade + möte och lunch).
Detta gäller inte Jakobstad. De 200 bilar som parkerade innan betalningsautomaten besökte inte staden för att shoppa, utan de flesta parkerade på Maria Malm för att de endera arbetar i staden eller studerar. Så nu springer folk och snurrar parkeringsskivor istället. Då Mariamalm tomten röjdes upp och gjordes till parkering (i väntan på att någon skulle bygga där) så emottogs det med stor tacksamhet. Flera av stadens egna anställda parkerade där och kunde ha sin bil där hela dagen utan att behöva vakta lapplisan. Men, den glädjen tog ju som vi alla vet slut.
Så, förtroendevalda och tekniska sektorn i Jakobstad: Är det fel på folk eller på centrumpolitiken?

Inlagt av

Det finns studeranden utanför Jakobstad som BEHÖVER bil! Att åka lokaltrafik till Jakobstad är inte det enklaste eftersom bussarna INTE går de tider som universitetsstuderanden befinner sig i staden. Dessutom är lokaltrafiken ganska dyr här i landet, det blir lika dyrt att ha bil jämfört med hur ofta jag skulle beva åka buss i sådana fall. En studerande är inte bortskämd på något vis, då vi får vända på varenda cent för att få det att gå ihop varje månad. Och det gäller int bara mig, utan fråga studeranden här om de tycker de är bortskämda så tror jag du INTE får ett ja till svar! 30€ extra avgift i månaden är otroligt mycket för en studerande. Och på tal om prioritering finns det de som väljer bort festandet för att kunna ha möjlighet att ta sig till universitetet och ha möjlighet att hälsa på vänner och familj!

Inlagt av

Jag håller helt med de andra studeranden som kommenterat här. Skamligt av Jakobstad att studeranden redan eller snart tvingas betala för sin parkering. Till och med i Vasa har studerande på åbo akademi och andra universitet och högskolor gratis parkeing.

Inlagt av

Kanske vi i Jakobstad borde satsa allt vi kan för att få behålla eller få tillbaks ett mer levande centrum. Trenden i småstäder är nu att sänka parkeringsavgifter. Vissa städer sänker avgifterna med 50 %. Sen kan man ju undra om centrumföretagarna ska straffas för att de befinner sig i centrum och förväntas betala flera tusenlappar extra per år för sina anställda.

Inlagt av

Jag har fastnat vid en mening som får mig så chockad.. "bortskämda studerande"?
För att man har en bil?
Jag skulle bara åka buss om de fanns tider enligt mitt schema.. men det finns det inte tyvärr!
Så att börja betala extra för parkering som har varit gratis är super dåligt!

Inlagt av

Så man är automatiskt bortskämd om man som studerande har bil? Finns ju oss som inte får ett skit betalt av föräldrarna och började jobba då man var 12.
OnT: Att betala för att parkera på en öde grusplan som inte används i vilket fall känns ju bara dumt. Speciellt som det inte finns något att se i staden, alla kunder kommer hit till Karleby. Inse fakta, det blir inte bättre med en grotta heller.

Inlagt av

Vilket gnäll! Självklart ska det betalas för parkering i stadens centrum. I de flesta städer få ni söka med ljus och lykta efter gratisparkering någonstans i centrum. Vill ni få fart på stan så gör något åt saken själva. Börja med att handla i stadens butiker! Begär att det som inte finns beställs in så att ni kan handla lokalt! Smarta köpmän är service-inriktade och ofta tjänstvilliga. Och sluta för allt i världen tro att allt är så mycket bättre någon annanstans. Du gör din stad till vad den är.

Inlagt av

Nej tack. Har alltid förut parkerat där, men nu cirklar jag hellre en halvtimme runt i stan för att hitta nåt annat, och precis som andra skrivit så snurrar ja hellre på parkeringsbrickan är betalar för en gropig grusplan där folk ändå parkerar lite hur de sen vill. Man kan inte jämföra Jakobstad med andra städer för det utbud vi har i centrum gör det inte värt att betala för en parkering. Åtminstone inte för min del. Enda gången vi kommer se den där grusplanen fullsatt är på jeppisdagan.

Inlagt av

Varför skall studerande straffas på detta sätt i Jakobstad? Vad är det egentligen för en stad som har mage att ständigt håva in betalningar på ungdomar som försöker finansiera sina studier och hyrda bostäder långt ytterom staden med hårt arbete, magra studielån, kvällsjobb och veckoslutsjobb etc.

Inlagt av

Jag kommer inte parkera på maria malm om jag måste betala. De gånger jag betalt för parkering i Vasa kan ju räknas på fingrarna på en hand så varför skulle man göra det i jakobstad där det finns ännu mer gratis parkeringar. Det finns alltid en gratisparkering någonstans om man söker bra. Det här blir ju ett bra lyft åt prisma och Citymarket som har egen gratis parkering, grattis till er.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten