Hoppa till huvudinnehåll

En positiv kulturrevolution är på gång

Resonaari är en musikskola där alla får lära sig spela i egen takt. Många elever har en funktionsnedsättning eller inlärningssvårigheter. Nu har skolan före detta elever anställda som musiker.

Det finns oaser här i världen, oaser av pur glädje. Jag har besökt en sådan plats och den finns i en källare i en vanlig tegelvilla i Helsingfors.

Det är prydligt, med nya gardiner och raka rader av maracas och andra rytminstrument på hyllplan längs med väggarna. Det luktar ovanligt fräscht här för att vara en träningslokal, lägger jag märke till.

- Vi vädrar ofta, skrattar Kaarlo Uusitalo, en av två verksamhetsledare för specialmusikskolan Resonaari.

Just nu vädras här inte, just nu tränar Resonaari Group inför en spelning som ska äga rum på Hotell Presidentti tillsammans med det kända partybandet Jean S. Trummisen Marlo Paumo räknar vant in låten och bandet kickar igång. Jaakko Lahtinen sitter bakom sitt röda keyboard. Hans själfulla röst ljuder genom hela huset.

Resonaari Group övar inför en spelning.
Kaarlo Uusitalo räknar in låten åt Resonaari Group. Resonaari Group övar inför en spelning. Bild: Yle / Eero Poskela resonaari group

Kaarlo Uusitalo nickar i takt med musiken, det lyser om honom. Låten sitter fint. En lång, blond kille spelar steel-gitarr med mustigt sound och snygg timing. Gitarristen är synskadad.

Ingen trodde på musikskolan

Resonaari är en musikskola för elever med specialbehov: Många har olika typer av funktionsnedsättningar, andra har inlärningssvårigheter. Det finns också två seniorband, ett av dem består av damer som aldrig rört ett instrument innan pensionsåldern.

För drygt 20 år sedan hade inte särskilt många trott att det är värt att lägga ner resurser på musikundervisning för specialgrupper. Inte går det ju, så varför ens försöka, var den allmänna attityden. Men Kaarlo Uusitalo och Markku Kaikkonen, den andre verksamhetsledaren för Resonaari, har överbevisat alla tvivlare många gånger om under de två decennier som Resonaari varit verksamt.

Nu har musikskolan för elever med specialbehov över 260 elever i både individuell handledning och gruppundervisning. Musikskolan upprätthålls av Helsingforsmissionen som är en organisation som kämpar för de fattiga och utstötta i samhället.

- Vår filosofi går ut på att alla har rätt att lära sig spela musik, och att alla kan lära sig, säger Kaikkonen. För varje elev hittar vi det bästa sättet att lära sig. Alla spelar-filosofin ska uppfyllas hos varenda en av dem.

Markku Kaikkonen är verksamhetsledare för musikskolan Resonaari
Markku Kaikkonen är verksamhetsledare för musikskolan Resonaari Bild: Yle / Eero Poskela resonaari

Förutom undervisning bidrar Resonaari med expertis. Resonaari får årligen många besök av specialpedagoger runtom hela världen.

Musiken kan förändra livet

Musikundervisning för specialelever innebär jämlikhet och demokrati: alla har en chans att lära sig spela ett instrument, säger Markku Kaikkonen.

- Det är intressant att ponera vad det innebär för en människa att förvärva en ny kunskap, och vilka övriga effekter musiken har på livet. På ett personligt plan kan det innebära att kommunikationsförmågan övas upp och det blir lättare att fungera i grupp. För en del kan det i sin tur innebära att rollen i den egna familjen förändras.

Många barn med funktionsnedsättning kan ha en ganska marginaliserad roll i familjen, och plötsligt står hen där på scen med finska artister. Då förändras rollen i familjen och kanske i hela samfundet.

- Det blir spännande då elever i vår verksamhet förflyttas från marginalen mot centrum, som aktiva aktörer, i egenskap av musiker – i förlängningen speglas det på det övriga samhället, säger Kaikkonen.

Tre killar spelar gitarr
Tre killar spelar gitarr Bild: Yle / Eero Poskela resonaari group

Anställda musiker, en ny modell

Bandet tar en paus. Killarna travar ut genom dörren och upp för trappan. Marlo Paumo och Jaakko Lahtinen stannar kvar för en pratstund.

- Jag gillar att vara här. Det är avslappnad stämning, beskriver trummisen Paumo.

Bandet Paumo spelar trummor i heter Resonaari Group. Det består av den grupp elever som avancerat längst. De uppträder regelbundet. Tre av musikerna är anställda hos Resonaari.

Vi håller på att utveckla en helt ny profession. Vad är det att vara musiker då man har specialbehov?― Markku Kaikkonen, verksamhetsledare för Resonaari

Musikskolan har fått understöd av Undervisnings- och kulturministeriet för att utveckla musikerns arbetsbild för personer med funktionsnedsättning. Nu har de tre anställda musiker, till hösten kanske en fjärde.

- Vi håller på att utveckla en helt ny profession. Vad är det att vara musiker då man har specialbehov? Hur kan vi bäst ta vara på deras enskilda styrkor och specialkunskaper? Det blir otroligt intressant att se vad det innebär då en sådan här grupp börjar verka ute på kulturfältet, vad som helst kan hända! utbrister Markku Kaikkonen.

En viktig aspekt är att musikerna får en skälig, kollektivavtalsenlig lön för sitt arbete.

- Alla ska ju få lön för sitt jobb, och det finns mycket att göra för att personer med funktionsnedsättningar ska vara jämlika på den punkten, säger Kaikkonen.

Skivinspelning och arbetsresor

Marlo Paumo har arbetat som musiker för Resonaari i några år nu. Förutom att göra spelningar av olika slag har han och hans kolleger fått kompetens att undervisa i rytmik för nybörjare på musikskolan eller för seniorer på servicehem.

- Före jag började här sjöng jag karaoke varje helg, det var min grej. En vanlig musikskola hade nog inte varit något för mig. Där går undervisningen för snabbt, men här har jag fått gå framåt i egen takt, säger Marlo.

Jaakko till vänster spelar keyboards, Marlo till höger är trummis.
Jaakko Lahtinen till vänster, Marlo Paumo till höger. Jaakko till vänster spelar keyboards, Marlo till höger är trummis. Bild: Yle / Eero Poskela resonaari group

Jaakko Lahtinen är bekväm bakom sitt arbetsredskap, keyboarden. Han berättar att bandets repertoar oftast bestäms av musikskolans chefer men att bandmedlemmarna får lägga in önskemål ibland. Under våren ska han spela in en ny skiva, sin andra, i skolans studio.

- Den ska sedan säljas på bandets spelningar. Jag har valt med ABBA-låtar den här gången, säger Jaakko.

Marlo och Jaakko förbereder sig för sommarens arbetsresa. Resonaari Group ska åka på en internationell konferens i specialmusikpedagogik i Edinburgh i juli.

- I stället för semester, ha ha.

De är vana resenärer. Den längsta arbetsresan med Resonaari Group gick till Japan där de var för nåt år sen och visade upp verksamheten för lokala specialpedagoger. Samarbeten med finska artister på finska scener är bekant för dem.

- Jyväskylä, St. Michel, Nyslott, räknar de upp.

Det blir en positiv kulturrevolution som det lönar sig att vara med om!― Markku Kaikkonen, verksamhetsledare för Resonaari

En kulturrevolution i antågande?

Markku Kaikkonen har varit med om otaliga glädjens stunder i sin oas. Han verkar så lycklig. Jag undrar om det ännu finns något han drömmer om.

- För många kan det ta länge att lära sig, men att de gör det är så fantastiskt! Och det är svindlande att tänka sig vad som kommer att hända nu då lärandets demokrati och jämlikhet ökar i Finland och i övriga världen. Vad kommer inte att hända under de följande 20 åren? Fantastiska grejer! Det blir en positiv kulturrevolution som det lönar sig att vara med om, säger Markku Kaikkonen.

Jaakko har en tydlig dröm.

- Jag vill uppträda på kryssningsfartyg. Jag tar min keyboard och min mikrofon under armen och sätter mig där och spelar och sjunger, och så dansar folk. Det är framtiden!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje