Hoppa till huvudinnehåll

EU-länderna vänder Grekland ryggen i flyktingfrågan

Österrikes inrikesminister Johanna Miki-Leitner vid möte om flyktingpolitiken
Österrikes inrikesminister Johanna Miki-Leitner vid mötet i Wien Österrikes inrikesminister Johanna Miki-Leitner vid möte om flyktingpolitiken Bild: EPA / CHRISTINA BRUNO johanna mikl-leitner,Österrike,Flyktings- och asylpolitik

Österrike vill helt och hållet stoppa flyktingflödet till Europa och Ungern vill folkomrösta om EU:s planer på obligatoriska flyktingkvoter.

Inställningen till flyktingarna blir allt mer restriktiv runtom i Europa, samtidigt som Grekland inte får vara med när Balkanländerna håller gemensamt möte om flyktingarna i Wien.

Österrike vill inte bara minska flyktingströmmen till Europa, utan helt och hållet stoppa den.

Det meddelade Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner på onsdagen, i samband med mötet.

Mötet ordnades på Österrikes inbjudan, efter att Österrike hade vidtagit åtgärder för att minska antalet asylsökande till 80 per dag.

Österrike hade bjudit in utrikes- och inrikesministrar från Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Slovenien för att diskutera flyktingkrisen.

Grekland lämnades däremot utanför mötet.

Greklands utrikesminister: "En ovänlig handling"

Grekland har lämnat in en formell protest över Österrikes beslut att utesluta Grekland från Balkanländernas möte om flyktingkrisen.

Österrikes flyktingproblem är småskaliga i jämförelse med Grekland, som hittills i år har sett över 102 500 personer korsa Medelhavet till de grekiska öarna.

Förra året nådde över en miljon Europa och 80 procent av dem anlände först till Grekland.

Österrike, som både har begränsat antalet flyktingar som får söka asyl i landet och antalet flyktingar som får korsa gränsen norrut, har skapat en flaskhals för flyktingströmmarna som nu skadar EU-länderna söderut.

Bland annat Grekland lider av Österrikes numera restriktiva flyktingpolitik.

Greklands utrikesminister Nikos Kotzias.
Greklands utrikesminister Nikos Kotzias. Greklands utrikesminister Nikos Kotzias. Bild: EPA / KHALED ELFIQI Grekland,utrikesministrar,Nikos Kotzias

Det är kanske inte så konstigt att Grekland förhåller sig skeptisk till Balkanländernas möte om flyktingarna i Wien. Landet uppfattar nu mötet i Wien som ett av Österrike lett initiativ att låta Grekland klara av flyktingflödet på egen hand.

- Att Grekland inte blev bjuden till mötet ses som en ovänlig handling. Det betraktas som att några, i vår frånvaro, vill initiera beslut som påverkar oss direkt, säger Greklands utrikesminister Nikos Kotzias.

Grekland får stöd av EU, som hävdar att Österrikes begränsningar för flyktingarna är olagliga.

Österrikes inrikesminister Mikl-Leitner tillbakavisar kritiken från Grekland och EU.

Hon hävdar att Österrike fortfarande stöder en gemensam lösning på flyktingproblematiken inom EU, men att det under tiden behövs kortsiktiga nationella åtgärder som kan stilla flyktingströmmarna.

- Vi behöver åtgärder som kan genomföras tillsammans med de andra balkanländerna, säger Mikl-Leitner.

Ungern ska folkomrösta om obligatoriska flyktingkvoter

Samtidigt som Österrike vill stoppa flyktingströmmen, har Ungern meddelat att landet ska folkomrösta om EU:s plan på att införa obligatoriska flyktingkvoter för att omfördela flyktingarna.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, vars högerregering länge har fört en hård linje mot flyktingarna, har sagt att flyktingkvoterna kan rita om den etniska, kulturella och religiösa kartan i Ungern och Europa.

Orbán anser vidare att det vore att missbruka myndigheternas makt om folket inte får bestämma om flyktingkvoterna.

Det har ännu inte meddelats när folkomröstningen ska hållas.