Hoppa till huvudinnehåll

Europol: Människosmuggling en business på flera miljarder

Polisen hittade skåpbil fylld med flyktingar nära Budapest.
Polisen hittade skåpbil fylld med flyktingar nära Budapest i september ifjol. Polisen hittade skåpbil fylld med flyktingar nära Budapest. Bild: EPA/Zoltan Gergely Kelemen HUNGARY OUT människosmuggling

Europol uppskattar att över 40 000 personer fungerar i olika uppgifter anknutna till människosmuggling.

Grupperingarna som smugglar människor samlade ifjol vinster på 3-6 miljarder euro, och största delen kom från smuggling av flyktingar till Europa, uppskattar EU:s polisbyrå Europol i sin färska rapport.

Enligt Europol är smugglingen till Europa den snabbast växande formen av kriminalitet, och den kommer ytterligare att öka i fall flyktingkrisen fortsätter i samma takt i år.

I så fall kan människosmugglarnas vinst tredubblas, uppger Europol.

Ifjol tvingades över 90 procent av de flyktingar som tagit sig till Europa att ty sig till människosmugglarnas tjänster, rapporterar Europol.

Många utsätts för sexuella övergrepp eller tvingas till tvångsarbete, för att de ska kunna betala de summor som människosmugglarna kräver.

Stockholm en av brännpunkterna

Europol uppger däremot att man inte har hittat någon större bevisning för att personer som planerar terrordåd skulle försöka nästla sig in i Europa via människosmugglarnätverken.

Europol identifierade ifjol i samarbete med nationella polisstyrkor 12 000 misstänkta människosmugglare, men sammanlagt misstänks över 40 000 människor på ett eller annat sätt vara knutna till kriminella människosmugglarnätverk. De har olika typer av uppgifter, allt från förfalskning av pass till mutande av myndigheter.

De misstänkta kommer från över hundra olika länder, men de flesta kommer från Bulgarien, Ungern, Polen, Rumänien och Serbien.

Flera städer i Nordafrika och Mellanöstern och en del storstäder i Europa utpekas som brännpunkter för verksamheten. Också Stockholm och Köpenhamn nämns på Europols lista.

Europol grundade samarbetscenter

Tidigare den här veckan uppgav Europol att man i anknytning till huvudkontoret i Haag i Holland grundat ett center med syfte att bekämpa människosmuggling.

Centret ska hjälpa nationella polismyndigheter att dela med sig av sin underrättelseinformation, samt med snabb tidtabell skicka nödstyrkor till platser där det skapats nya smugglingsrutter.

Europols chef Rob Wainwright uppger att han för diskussioner om att öka samarbetet också med turkiska myndigheter. Majoriteten av flyktingarna som försöker ta sig till Europa kommer via Turkiet.

Anniina Wallius, Yle uutiset / Linn Karlsson