Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Styrkelyft med utrustning är passé

kenneth sandvik, fredrik smulter och ove lehto. FM i bänkpress 2015
Kenneth Sandvik, Fredrik Smulter och Ove Lehto. kenneth sandvik, fredrik smulter och ove lehto. FM i bänkpress 2015 Bild: Yle bänkpress,ove lehto

Johan Lehto från Ålands Kraftsportklubb skriver att styrkelyft med utrustning har tappat mark. Frågan är om klassisk styrkelyft i framtiden kommer att ta över helt.

Med rötter från 60-talet kan styrkelyft i det stora hela ses som en relativt ung sport. Så sent som 1973 bildades Internationella styrkelyftförbundet (IPF, International Powerlifting Federation) och samma år hölls de första officiella världsmästerskapen i USA.

Finland visade tidigt intresse för den nya sporten, finska mästerskap har arrangerats sedan tidigt 70-tal och 1974 arrangerade Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) i Mariehamn de första SFI-mästerskapen i styrkelyft.

De tre delmomenten i styrkelyft (ej att förväxla med tyngdlyftning) är knäböj, bänkpress och marklyft där varje lyftare har tre lyft i varje moment. Det bästa resultatet i momenten slås sedan ihop för att få fram ett totalresultat och en segrare.

Det arrangeras också skilda tävlingar och mästerskap enbart i bänkpress.

Utrustningen har betydelse

Tävlingsutrustning som bälte, trikå och lyftarskor har varit en naturlig del sedan sportens födsel. Ändå har utrustningen sedan 90-talet gått från att ha varit av stödjande natur till att vara mer och mer hjälpande under själva lyften.

IPF har tydliga regelverk kring vilken slags utrustning som är tillåten. I princip har IPF satt stopp för vidareutvecklingen då dagens utrustning kan ses som relativt extrem i och med att lyftaren genom att utnyttja utrustningen maximalt kan lägga till åtskilliga kilon i sina resultat i de olika momenten.

Utrustningen har fört in ytterligare en dimension i styrkelyften och även om det av utomstående kan ses som att man fuskar med utrustningen så är styrkelyft med utrustning mer krävande än utan utrustning. Detta har ändå gjort att steget in i sporten för en vanlig gymtränande har blivit större.

SFI-framgångar

SFI-utrustningslyftarna har i vanlig ordning hållit sig framme under det gångna året, främst i bänkpress. Freddi Smulter säkrade sitt fjärde VM-guld i bänkpress med utrustning efter att ha mäktat med nya världsrekordvikten 401 kg i klassen +120 kg då bänkpress-VM med utrustning avgjordes i Sundsvall.

För Ålands del har makarna Marcela och Kenneth "Kenta" Sandvik båda var sitt VM-brons i bänkpress samt var sitt EM-silver i bänkpress med utrustning från år 2015. Ålands Sandra Lönn som tävlar för Sverige internationellt har också ett starkt år bakom sig med både VM- och EM-guld samt världsrekord på 235 kg i bänkpress med utrustning i damernas +84 kg klass.

Också under veteran-EM i bänkpress som avgjordes i Tallinn blev det en rad medaljer för ålänningarna. Marcela och Sandra tog guld i sina respektive klasser. Ove och Kenta hade en jämn kamp i herrarnas tungvikt där Ove gick segrande ur striden och Kenta fick nöja sig med silver.

Hur ser framtiden ut?

Den klassiska lyftningens stora framfart har inneburit att lyftningen med utrustning har gått bakåt och att antalet tävlande med utrustning har minskat under de senaste åren. Det har bidragit till att man kan fråga sig hur framtiden ser ut för styrkelyft som sport – kommer den klassiska styrkelyften att helt ta över och lyftningen med utrustning att dö ut?

I min nästa kolumn återkommer jag till våra insatser inom den klassiska lyftningen, där vi också har haft fina framgångar under det senaste året.

Johan Lehto
Ålands Kraftsportklubb rf.