Hoppa till huvudinnehåll

Högläsning gör gott för den som inte kan läsa själv

Läsning på biblioteket
Läsning på biblioteket Bild: YLE/Marit Lindqvist bokmarknad

Personer som inte kan läsa själva kan ha mycket nytta av att få höra en närvarande person läsa högt. Det här uppmärksammas på internationella högläsningsdagen.

Den 24 februari firas den internationella högläsningsdagen. Det är en festdag för läsombud på olika håll i Svenskfinland.

Läsombuden finns till exempel på äldreboenden, på servicehus och på boenden för funktionshindrade. Vanligtvis är det en anställd som har som uppgift att någon gång i veckan läsa högt för de som bor där.

Johanna von Rutenberg jobbar för Förbundet De Utvecklingsstördas Väl som projektledare för Projektet läsombud. Syftet med projektet är att få fler läsombud på fler ställen i Svenskfinland.

- Det är väldigt viktigt för människor som har svårt att läsa själva att ändå få ta del av både böcker, information och nyheter, säger von Rutenberg.

Människa istället för maskin

Människor som av en eller annan orsak inte klarar av att läsa själva kan i många fall ta hjälp av en ljudbok eller taltidningar, men högläsningar har sina fördelar i jämförelse med maskinerna.

- En människa kan förklara innehållet och diskutera det tillsammans med den man läser det för.

Johanna von Rutenberg
Johanna von Rutenberg. Johanna von Rutenberg Bild: Yle/Kimmo Hiltunen johanna von rutenberg

von Rutenberg lyfter också upp den sociala biten som en positiv detalj, det vill säga att den som läser och de som lyssnar lär känna varandra bättre i och med de diskussioner som uppstår under läsestunden.

Bra för hälsan

Internationella högläsningsdagen till ära har Tunabergs serviceboende i Esbo fått besök av Merete Mazzarella. Ungefär 20 personer har samlats i samlingsrummet för att höra vad författaren har att säga.

Serviceboendet har en ur personalen som fungerar som läseombud, så högläsning hör till vardagen. Thea Kusén, verksamhetsledare på Tunaberg, ser stora fördelar med det.

Fördelarna syns genom att invånarna diskuterar om gamla minnen som väcks till liv.

- Jag upplever det som hälsofrämjande. Det väcker mycket tankar, och de som lyssnar kommer också ihåg gamla erfarenheter och upplevelser, kanske till och med från skoltiden.

Thea Kusénius.
Thea Kusénius. Thea Kusénius. Bild: Yle/Kimmo Hiltunen thea kusénius

På Tunaberg får dessutom finlandssvenska författare lite extra uppmärksamhet, för den goda sakens skull.

- Vi värnar om den och den finlandssvenska litteraturen, säger Kusén.

Skylt i Tunabergs serviceboende.
Skylt i Tunabergs serviceboende. Skylt i Tunabergs serviceboende. Bild: Yle/Kimmo Hiltunen tunabergs serviceboende

Läs också