Hoppa till huvudinnehåll

Ingen lösning i sikte för FBK-huset i Pargas

Brandkårshuset i Pargas.
Brandkårdhuset är ett välkänt landmärke i Pargas. Brandkårshuset i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus brandkårshuset i pargas

Telefonen har inte precis gått het konstaterar kårchef Sami Suojanen ett år efter att Pargas FBK gick ut med att de önskade att någon annan förening skulle ta över brandkårshuset i centrum.

Kårchef Sami Suojanen tar emot vid brandstationen i Bläsnäs. Det är här Pargas frivilliga brandkår i dag har sin verksamhet. Det gula FBK-huset vid Torgbron används i dag främst av föreningens dam- och veteranavdelning och som möteslokal för styrelsen.

Fastigheten hyrs också ut som festlokal. Senast i början av februari var det fullt hus då evenemanget Skärgård utan gränser ordnades i brandkårshuset,eller Brankis som fastigheten också kallas.

Pargasborna var väldigt måna om att fastigheten måste bli kvar men några konkreta förslag har det inte kommit.

Men då det gäller den operativa verksamheten har FBK-huset inte längre någon funktion och har inte haft det sedan år 1976 då brandstationen i Bläsnäs byggdes.

För ett år sedan gick Pargas FBK ut med att föreningens talkokrafter inte längre räcker till för att ta hand som huset.

- Veteranerna som skött fastigheten blir allt äldre och de yngre har fullt upp med den operativa verksamheten. De vill hålla på med brand och räddning, inte med fastigheter, säger Sami Suojanen.

Sami Suojanen är kårchef för Pargas FBK
Intresset för FBK-huset har varit lamt konstaterar Kårchef Sami Suojanen Sami Suojanen är kårchef för Pargas FBK Bild: Yle/Johanna Ventus fbk

FBK vill lägga pengar på ungdomsverksamheten och inte på fastigheter

Genom att gå ut i media hoppades FBK hitta någon annan förening som skulle vara intresserad av att ta över ansvaret för huset. Telefonen har inte precis gått het under året konstaterar Suojanen.

- Pargasborna var väldigt måna om att fastigheten måste bli kvar men några konkreta förslag har det inte kommit. Några aktörer på orten har varit intresserade av att hyra huset för kvällsevenemang men någon långsiktig lösning har det inte varit fråga om.

- Det enda som har hänt är att vi satt ner ytterligare pengar på fastigheten. Vi har köpt nya maskiner till köket och golvet i entrén har förnyats. Pengar som borde gå till den operativa verksamheten och till ungdomsverksamheten, säger Suojanen.

Team Åboland
FBK i Pargas har en aktiv ungdomsverksamhet, men pengar man vill satsa på ungdomarna går nu till fastigheten. Team Åboland Bild: Yle/Johanna Ventus team åboland

Skärgårdens Kombi hörde av sig

De enda som hört av sig är Musikinstitutet Arkipelag och Skärgårdens Kombi. Då Norrgårds i Pargas ska bli flyktingförläggning har Kombi fått flytta ut. Tanken är att de ska flytta in i den före detta tandvårdscentralen på Elmgrensvägen men tills renoveringen där är klar söker man tillfälliga utrymmen. Men Kombi skulle bara vara i behov av att hyra FBK-huset under ett par timmar i veckan och det är inte ett alternativ säger Suojanen.

Norrgårds i Pargas
Skärgårdens Kombi har flyttat ut från Norrgårds. Norrgårds i Pargas Bild: Yle/Linus Hoffman norrgårds

- Hyran måste täcka utgifterna. Hyr man bara huset någon timme måste vi ändå betala för uppvärmning och städning och då går det inte runt. Vi kan ju inte gå back.

Ungdomsföreningen inte intresserad

Ett alternativ som tidigare lyfts fram är att ungdomsföreningen kunde flytta in i huset. Pargas Malms ungdomsförening står utan ungdomslokal och Ralf Rappe Ahlbäck som var aktiv inom föreningen under mitten av 70-talet och framåt föreslog att FBK-huset kunde vara ett alternativ.

Råttis Bild: Yle/Jari Leino renoveringen av råttis

Men ungdomsföreningen har inte hört av sig konstaterar Sami Suojanen.

- Problemet är kanske att lokalen är för stor för ungdomarna. Salen här nere är väldigt öppen så det är ganska få föreningar som kan utnyttja den i den form som den är nu.

Hur går man nu vidare?

- Vi får jobba vidare helt enkelt. Styrelsen försöker hitta en långsiktig lösning men att helt göra oss av med fastigheten är ett alternativ som väcker för starka känslor. Speciellt för våra äldre medlemmar som spenderat mycket tid i huset då också brandstationen var där.

Att sälja är därför i nuläget inte ett alternativ utan FBK söker i första hand en hyresgäst som skulle ta över ansvaret för skötseln av fastigheten. Men något måste göras innan tiden och orken tar slut säger Suojanen.

- Problemet är att vi har yngre medlemmar som inte är uppväxta här som vill koncentrera sig på den operativa verksamheten och inte fastigheter. Därför tappar vi våra talkokrafter då de som bryr sig om huset blir färre och färre.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland