Hoppa till huvudinnehåll

Klarar du av hörförståelsen i finlandssvenska?

Bild för Christoffer Strandberg hörförståelse för svenskarma
X3M:s Christoffer Strandberg är rösten bakom årets hörförståelse i svenska. Helt på riktigt. Bild för Christoffer Strandberg hörförståelse för svenskarma Bild: Claudia Rybin/Yle Bakgrundsbild: Stefan PaavolaYle x3m

Hej svensk! Skulle du klara av hörförståelsen i finlandssvenska och få bära studentmössan med stolthet?

Varje vår sitter finlandssvenska abiturienter och skruvar på sig på skolbänken med svettpärlor i pannan under skrivningarna i sitt modersmål, svenskan. Det är nämligen inte alltid så lätt för oss finlandssvenskar med alla finlandismer, dialektala och till och med påhittade ord och uttryck som präglar vårt språk. Men vad om rollerna skulle vara omvända, och du som är rikssvensk hamnade på sträckbänken? Ja, nu behöver du inte undra längre. Vi presenterar: hörförståelse i finlandssvenska! Lyssna på audioklippet, kruxa för det svar du tror är rätt och dela ditt resultat på Facebook eller Twitter!

Fras 1.

Fras 2.

Fras 3.

Fras 4.

Fras 5.

Fras 6.

Fras 7.