Hoppa till huvudinnehåll

#mittkärleksliv: Mera sex, tack!

staty  #mittkärleksliv
Hur mycket sex är tillräckligt? I början av en relation är par oftast överens om sexfrekvensen, men sen har vi en tendens att börja tycka olika. staty #mittkärleksliv Bild: EPA #mittkarleksliv

Hälften av dem som svarat på Svenska Yles relationsenkät har sex en eller några gånger i veckan. Var tredje har sex några gånger i månaden.

Sex en eller ett par gånger i veckan tycks vara standard för dem som svarat på relationsenkäten. Men över sextio procent av männen som svarat på enkäten #mittkärleksliv skulle vilja ha mera sex. Drygt hälften av kvinnorna säger också ja tack till mera erotiska eskapader.

Så om viljan finns, varför kör man inte bara på?

- Livet är ett stort pussel. Om en grej inte fungerar som den ska så ger det utslag på andra områden i livet, till exempel sexlivet, säger sexualterapeuten Leena Löfstedt som också är psykoterapeut och familje- och parterapeut.

En fjärdel del har sex en gång i veckan, men speciellt männen önskar sex några gånger i veckan.

Vi är individer

Löfstedt understryker att alla par är unika och att problemen varierar. Men en viss tendens till mindre sex kan ses där kring 40-års åldern, menar hon.

- Jag vet inte vad det är som sker där kring 40, men då verkar det som att kvinnornas libido minskar och att männen blir frustrerade över detta.

Men Löfstedt tycker sig se en förändring som innebär ombytta roller.

- Bland unga kvinnor är det idag vanligt att de är den aktivare parten, och att det är männen som inte lever upp till de ställda sexkraven.

Frågan är om dessa kvinnors intresse för sex avtar med åren, eller om det är fråga om en generationsgrej: stereotypa mannen får ge vika för den moderna, aktiva kvinnan.

Men trots antydan om att unga kvinnor idag är mera aktiva än tidigare, så framkommer det i Svenska Yles relationsenkät att män skulle vilja ha mera sex än kvinnorna, men det finns så klart undantag.

#mittkärleksliv, grafik
Män känner mer attraktion än kvinnor, och vi är minst attraherade av varandra i åldrarna 51 till 60. #mittkärleksliv, grafik Bild: Yle/Johan Lindström #mittkärleksliv

Passion eller trygghet

Överlag menar Löfstedt att man kan förutsäga ganska mycket om ett visst pars sexliv utifrån vilka premisser man valt sin partner.

- En del kvinnor har kanske valt sin partner utgående från att han skulle bli en bra pappa, inte för att han var den stora passionen. Då är det ofrånkomligt att det ibland dyker upp problem på sexfronten.

Vad skall man då göra om man står där och trånar efter sin älskling utan något gehör?

- Kommunikation är det viktigaste. Tala om det redan då det är ett litet problem. Kompromissa. Ta till exempel en vecka då ni gör som du vill och sedan en vecka då ni gör som partnern vill.

Löfstedt poängterar att problem skall lösas tillsammans, och man skall undvika att skylla på varandra, för det leder bara till mera aggression och till ett dödläge som är svårt att bryta.

Vad är din erfarenhet? Stämmer du in på resultatet ovan eller har du en helt annan historia? Dela gärna med dig, helt anonymt om du vill. En del av era berättelser kommer att publiceras här på Svenka Yle om ett tag, så håll utkik!

Hur har du det med sexlivet?

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP