Hoppa till huvudinnehåll

Paradise Oskar: Pojken och jordklotet

Paradise Oskar 2011
Paradise Oskar 2011 Bild: Yle/ Laura Pohjavirta Paradise Oskar,Axel Ehnström,Eurovision Song Contest,Suomen Euroviisut 1961-2006 (album)

Konceptet Euroviisuts saga började vara all. Året därpå skulle det nya formatet Tävlingen för ny musik UMK lanseras. Men det visste man inte 2011 då uttagningarna ordnades i Tammerfors och Åbo.

Det handlade om tre deltävlingar och en final. Bland annat tävlade vår första Eurovisionsrepresentant Laila Kinnunens dotter Milana Misic, nya stjärnskottet Saara Aalto och österbottniska gruppen Father MacKenzie med Tobias Granbacka i spetsen.

Paradispojken från Evitskog

Det var en helt okänd 19-årig singer-songwriter som tog hem spelet! Axel Ehnström från Evitskog studerade vid Pop- och jazzkonservatoriet och hade inspirerats av den misslyckade klimatkonferensen i Köpenham något år tidigare. I Da da dam framförde han ett miljöbudskap, sett ur ett barns klarsynta perspektiv. Ett angeläget budskap med en trallvänlig refräng blev en perfekt kombination.

Artistnamnet Paradise Oskar plockade han i all hast från en favoritbok från barndomen, Astrid Lindgrens Rasmus på luffen.

Pressens favorit

Ehntröm reste till Düsseldorf och tog de församlade journalisterna med storm. Ung, munter, lugn som en filbunke och superbegåvad traskade han runt i presscentret, drog gärna fram gitarren och spelade en stump. Hans popularitet bevisades inte minst i och med att pressen valde att tilldela honom det prestigefyllda Marcel Bezencon-priset som bästa artist.

Semifinalen klarade Ehnström med glans! Det skulle senare visa sig att Da da dam kommit på tredje plats i semifinalen.

Axel "Paradise Oskar" Ehnström
Axel "Paradise Oskar" Ehnström Bild: Yle/ Heli Sorjonen Axel Ehnström,Paradise Oskar

När det var finaldags skrek publiken i arenan i Düsseldorf i extas när en stor grafisk jordglob höjdes bakom Ehnström på scenen. Refrängen kunde flesta sjunga med i vid det här laget. "Daadadam daaadadam..." skanderade man.

Tyvärr hade Da da dam fått ett uselt startnummer, Axel Ehnström var först ute i finalen, varvid många hade hunnit glömma bort den stämningsfulla världsförbättrarlåten när röstningen väl inleddes. Azerbajdzjans Ell och Niki vann med Running Scared.

Axel Ehnströms karriär fick i alla fall en rivstart i och med Eurovisionen. Han skriver numera främst låtar för andra artister, bland annat finska superstjärnor som Isac Elliot och Anna Abreu.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision