Hoppa till huvudinnehåll

Starka tvättmedel ofta onödiga hemma

Dammtuss med lite hår.
Starka tvättmedel behövs inte alltid hemma. Dammtuss med lite hår. Bild: Yle/Rolf Granqvist dammtuss

Använd bondförnuft och gamla hederliga knep vid hemmastädning, föreslår man på Marthaförbundet. Det finns risker med bakteriedödande tvättmedel.

På tisdagen berättade Yle Nyeheter om biocider i starka tvättmedel som enligt experter är hälsovådliga om man inte ordentligt sköljer bort dem från golven.

I våra hem är situationen den samma som till exempel i skolor och på kontor, säger hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson på Marthaförbubndet.

- Nog finns det risker om du väljer bakteriedödande tvättmedel. Det finns en stor risk att man köper av dem eftersom de finns i alla butiker, säger Eriksson

Farmors knep att föredra

Professor Mirja Salkinoja-Salonen säger att boven är de biocider som finns i starka tvättmedel. Tvättmedel lämnas ofta kvar på golven och städare torkar inte bort dem. Då försvinner också goda bakterier och öppnar vägen för t.ex. mögelporer i skolor och arbetsplatser, lät professorn förstå.

Många tvättmedel är starkt parfymerade och får det att lukta "rent".

- De är också ofta välparfymerade men vi skall komma ihåg att det inte är det som gör det rent i knutarna, säger hushållsrådgivaren Eriksson.

Artikeln om städandet har väckt intresse. T.ex. "Anna" som kommenterar artikeln hänvisar till farmors knep: dammsugare, vatten, skurborste och hederlig såpa.

Det är väldigt sällan som man behöver starka tvättmedel säger man på Marthaförbundet.

- Det beror lite på ytan förstås men om man tvättar t.ex. köket hemma så räcker det med en ren städduk, varmt vatten och t.ex. tallsåpa, säger Elisbeth Eriksson.