Hoppa till huvudinnehåll

Förorenad jord på Fabriksudden - Hangö stad betalar reningsrally

Byggentreprenörer upptäckte förorenad mark på Fabriksudden. Grävmaskiner vid en byggarbetsplats. Bild: Yle/Petra Thilman byggarbetsplatser,fabriksudden,grävmaskiner,hangö,regatta resorts,västnyland

Byggarbetena för spa och fritidsbostäder på Fabriksudden är i full gång. Men arbetena har bjudit på en otrevlig överraskning.

Jorden på Fabriksudden är fortfarande förorenad och måste bytas ut. Det blir ett dyrt kalas för Hangö stad.

Har redan nu kostat över 100 000 euro

När Hangö sålde tomten, trodde staden att jorden inte längre var förorenad. Men under byggarbetena kom det fram att marken där bostadshusen ska byggas inte är ren.

Hangö stad har nu låtit köra bort hela 3 000 ton jordmassor från området. Trafiken har varit livlig medger miljöchefen i Hangö Saija Kajala.

Kajala kan ännu inte säga hur mycket saneringen kostar men redan nu är notan uppe i över 100 000 euro. Kajala tror att slutsumman gott och väl kan landa på närmare 200 000 euro.

Bråttom värre

Saneringsarbetet brådskar eftersom bygget på Fabriksudden redan är i gång.

- Målet är att inte fördröja byggarbetena men det kan nog hända att det fördröjs lite, förklarar Kajala.

Spa och bostäder byggs på Fabriksudden. Lyftkran vid en byggarbetsplats. Bild: Yle/Petra Thilman byggarbetsplatser,fabriksudden,hangö,lyftkranar,regatta resorts,västnyland

De förorenade jordmassorna kan inte lagras på området.

- Det gäller att få jordmassorna vidare i snabb takt. Det är trångt på Fabriksudden, säger Kajala.

Det är ofta heller inte tillåtet att lagra förorenade jordmassor på byggplatsen utan de ska köras till en mottagningspunkt som har lov att ta emot dem.

Jorden från Fabriksudden har körts till Salo och flera andra mottagningsställen som har haft lov och kapacitet att ta emot jordmassor som innehåller sådant som olja. Bland annat företaget Sandö betongs bilar har kört jordmassor.

Marken undersöktes redan 2005 och 2011

Kajala berättar att det var byggbolaget Hartela som kontaktade staden när de hittade förorenade jordmassor. Hartela bygger bostadshusen på området medan ett annat företag har hand om spabygget.

Marken på Fabriksudden undersöktes och sanerades för några år sedan. Därför trodde staden att marken var ren.

Undersökningar 2005 och 2011 visade att det finns olja, tungmetaller och annat giftigt i marken på Fabriksudden. Det överraskade ingen. Fabriksudden och Mekanobyggnaden på udden hade ju i årtionden använts för olika typer av industrier.

Bygget är i full gång. Grävmaskiner vid en byggarbetsplats. Bild: Yle/Petra Thilman byggarbetsplatser,fabriksudden,grävmaskiner,hangö,regatta resorts,västnyland

Före kriget fanns där ett elverk. I huset fanns senare metallindustri och på 1970-talet byggdes där båtar av glasfiber. Efter det har det fungerat främst som lager men enligt vissa uppgifter har också bränsledistribution och oljebyten förekommit på området.

2005 var det Hangö stad som lät undersöka marken. Det var Golder Associates som gjorde jobbet.

2011 lät dåvarande byggherren Quattrogroup undersöka marken. Konsultföretaget Ramboll undersökte och skrev rapport.

Båda gångerna gjordes undersökningen genom att gräva ett antal provgropar och testa innehållet i dem. I marken fanns många giftiga ämnen såsom metaller, oljekolväten, PAH-föreningar.

Marken sanerades redan 2012

En saneringsplan gjordes upp eftersom det redan då fanns planer att bygga ett hotell på Fabriksudden. Den statliga myndigheten Närings-, trafik- och miljöcentralen godkände saneringsplanen.

Våren 2012 kördes 188 ton förorenad jord bort från Fabriksudden. I stället hämtades ren jord. NTM-centralen godkände arbetet.

- Det finns inget behov för ytterligare sanering på det nu sanerade området, skriver NTM-centralen våren 2013.

Det är därför vi trodde att tomten var ren, förklarar Kajala.

"Ingen vits att peka finger"

Har allt gått rätt till då det nu visar sig att det inte fanns endast 188 ton utan 3000 ton förorenad jord på Fabriksudden?

Kajala vill inte spekulera kring vad som gick fel.

- Det finns ingen orsak att söka skyldiga när det handlar om gamla industriområden, suckar Kajala.

 • Välkommen till en värld där fakta inte längre betyder lika mycket

  Åsikter börjar väga tyngre än fakta i politiken.

  Politiker vågar nuförtiden ljuga sina väljare rakt upp i ansiktet – att bli fast för en lögn leder inte längre till att stödet skulle rasa. I populisternas händer är sociala medier en stark megafon. Under andra veckan i augusti sa republikanernas presidentkandidat Donald Trump att president Barack Obama har grundat terrororganisationen IS.

 • Storseger för BK-46: Stjärntrion suverän mot HIFK

  Kihlstedt, Weber och Rönnberg gjorde tillsammans 17 mål.

  BK-46 fortsätter att visa att laget är att räkna med i handbollsligan i år. På lördag vann Karislaget klart över HIFK på bortaplan. Andreas Rönnberg, Oscar Kihlstedt och Ben Weber gjorde sammanlagt 17 mål i matchen.

 • Direktörer vill få in österbottniska företag i Kina

  Korsholm och Vasa med på resa till Kina.

  Den asiatiska marknaden intresserar österbottniska företag. Just nu är en delegation, bestående av bland annat Korsholms kommundirektör och Vasas stadsdirektör, på väg hem från Kina där de varit på besök för att få in en fot på den kinesiska marknaden.

Läs också

 • Tyska Reichsbürger: När staten inte duger

  Tokstollar eller ett hot att ta på allvar?

  De vägrar erkänna förbundsrepubliken Tysklands existens. De tar avstånd från demokrati, står för högerextrema åsikter och vill ha tillbaka de tyska gränserna från år 1937. De kallar sig Reichsbürger och allra senast efter händelserna i onsdags ses de som en farlig politisk kraft.

 • Experter varnar för kryptovalutan Onecoin

  20 000 finländare har satsat på bulgarisk kryptovaluta.

  Kryptovalutan Onecoins budskap har spridits över Finland. Grandiosa möjligheter målades upp på rekryteringsmöten. I dag är det tystare. Det som hörs är varningar för att gå med.

 • Wahlroos: Låglönejobb snart ett måste

  Basinkomst skulle skapa trygghet, säger Björn Wahlroos.

  Låglönejobb eller arbetslöshet. Det kommer att vara alternativen för allt fler i framtiden när arbetsmarknaden digitaliseras och robotiseras. Det tror finansmannen Björn Wahlroos.

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Storseger för BK-46: Stjärntrion suverän mot HIFK

  Kihlstedt, Weber och Rönnberg gjorde tillsammans 17 mål.

  BK-46 fortsätter att visa att laget är att räkna med i handbollsligan i år. På lördag vann Karislaget klart över HIFK på bortaplan. Andreas Rönnberg, Oscar Kihlstedt och Ben Weber gjorde sammanlagt 17 mål i matchen.

 • Fjärde förlusten för FBC Raseborg Knights

  Tiikerit Akatemia bättre i Påminnehallen.

  Innebandylaget FBC Raseborg Knights förlorade också sin fjärde match i division 2. På fredagen (21.10) var Vandalaget Tiikerit Akatemia bättre i Påminnehallen med en marginal på två mål.