Hoppa till huvudinnehåll

Fransmännen behöver inga inredningsplanerare

En spegel med guldram och en antik torso.
En spegel med guldram och en antik torso. Bild: Yle/Pasi Takula torso

Heidi Kangas importerar franska möbler till Finland. Under sina besök till gamla möbelfabriker i Frankrike har hon lärt sig att fransmännen har en så säker smak att de inte behöver inredningsplanerare. I Finland är vi däremot rädda för att sticka ut och i inredningen tar vi gärna det säkra före det osäkra.

Heidi Kangas sitter på ett café.
Heidi Kangas sitter på ett café. Bild: Yle/Pasi Takula heidi kangas

Den franska stilen

Kan man inreda en stadsvåning i Helsingfors i sydfransk stil?

- Vi har ju inga träbalkar i taket och ingen lavendel men visst kan man inreda i sydfransk stil!

Fransmännen älskar att blanda olika stilar. I en chic inredning finns drag av olika stilriktningar. Emaljerade stolar och pallar från 1930-talet gifter sig med rustika, puderfärgade träskåp.

- Det industriella, lite moderna och det antika passar bra ihop.

Heidi påpekar hur viktigt det är att hitta handplockade äkta detaljer till sitt hem. En bok som ser antik ut är inte en äkta gammal bok.

I det franska hemmet låter man känslorna och den egna smaken styra.

- I våra hem kan vi inreda precis hur vi vill och drömma!

Heidi har själv inrett sin tambur med en fransk byrå som har drag av en stilmöbel men med en modern touch. Ovanför byrån har hon silvertallrikar. Hon blir lycklig varje gång hon kommer hem.

En antik stol i ett rum med beigefärgade gardiner. på väggen en tavla av en flamingo.
En antik stol i ett rum med beigefärgade gardiner. på väggen en tavla av en flamingo. Bild: Yle/Pasi Takula belle epoque

Nature morte

En av de senaste franska inredningsstilarna har de vackra och speciella föremålen i fokus. Nature morte eller stilleben består av vackra arrangemang med snäckor, små skulpturer och antika föremål. De kan finnas på ett bord i vardagsrummet eller vid den egna sängen.

- Med olika nature morte-arrangemang får man lätt den sydfranska fläkten i sitt hem. Det senaste är glaskupor med olika vita skjortkragar i!

En annan trend är att i olika vitriner skapa arrangemang med drag från den naturvetenskapliga världen. De kan visa upp djurskelett, uppstoppade fåglar, sjöhästar, vackra träbitar och blommor. Wunderkammer-tanken från 1500-talet har nått dagens människor. Då inredde man ett skåp i sitt hem som innehöll reseminnen eller andra spännande föremål som man ville visa för sina gäster.

- Cabinet de curiosités är på mode i Frankrike just nu.

Fransmännen för ofta in det lekfulla i inredningen. Hattar i rad på en hylla eller djurhuvuden på en vägg i köket är typexempel på fransk stil.

Snäckor i ett vackert stilleben.
Snäckor i ett vackert stilleben. Bild: Yle/Pasi Takula inredning

Mästare på proportioner

När man tittar närmare på de franska inredningarna lyser de av en stilla harmoni. De olika stilinriktningarna smälter ihop med varandra tack vare en enhetlig färgskala, ofta i beige, naturvitt, gråblått eller pärlgrått.

- Fransmännen är mästare på proportioner! De kan placera en stor lampa på ett litet bord.

Det handlar om självsäkerhet och mod. Fransmännen har en lång tradition av stil och konst. De är också nyskapande. En stilbyrå kan plötsligt få röda lådor och svarta beslag. Det moderna ger en ny fläkt i hemmet och elegansen finns kvar.

Heidi Kangas är min gäst i Belle Epoque på fredagen den 26.2.kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.

Heidi Kangas och Pia-Maria Lehtola.
Heidi Kangas och Pia-Maria Lehtola. Bild: Yle/Pasi Takula belle epoque

Mer från programmet