Hoppa till huvudinnehåll

Friluftsliv för hela familjen

Två kvinnor som sitter på isen och lagar mat på ett friluftskök.
Elin Skagersten-Ström och Eva Ramstedt grillar sandkaka till efterrätt. Två kvinnor som sitter på isen och lagar mat på ett friluftskök. Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,friluftskök,friluftsliv

Småbarn är inget hinder för att vistas mycket ute i naturen. Den erfarenheten har Eva Ramstedt, bloggare och friluftsentusiast som vistats mycket utomhus sedan hon blev förälder.

- Jag har inte varit i scouterna eller haft ett aktivt friluftsintresse från förr men jag har märkt hur mycket fördelar det har att vara ute med barnen, säger Eva.

Evas personliga erfarenheter med tre barn som fötts tätt är bland annat att de äter bättre, de sover bättre och de rör på sig mycket mera när de vistas mycket ute. Visst kan det kännas jobbigt att ge sig ut på en utflykt med flera småbarn men med lite framförhållning är det inte svårt att genomföra en lyckad utfärd.

Något av det viktigaste är att ta med sig mycket mat som ska gå snabbt att servera. Soppa i termos är ett mycket enkelt alternativ för en varm måltid ute. Får man blodad tand är det inte så dumt att skaffa sig ett friluftskök. Eva förbereder ofta maten hemma och värmer den sedan på friluftsköket. Då går det snabbt att servera innan barnen blir för hungriga och kinkiga. Hon har också märkt att barnen är mera öppna för att testa nya maträtter när dom äter utomhus.

När Eva packar försöker hon minimera packningen så mycket som möjligt, samma kärl som man förvarar maten i kan man också äta ur och så kan man tänka på att ta med sig så få förpackningar som blir till skräp med sig, allt skräp ska man ju bära med sig hem.

Ett till tips är att till en början välja utflyktsmål som ligger relativt nära hemmet så man kommer ut fort och har nära hem om något går tokigt. Vartefter barnen blir vana att röra sig ute i skog och mark orkar de med längre rutter och utflykter. Eva Ramstedt och hennes familj har övernattat med barnen i tält sedan yngsta barnet var ett år och de har redan hunnit testa på cykelsemester då yngsta barnet ännu inte hade fyllt fem. De har kanske inte alltid haft den bästa nattsömnen på sina utfärder, men barnen älskar att vara ute och väntar med spänning på nya äventyr.

Recept på Evas utflyktsmat.