Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen florabyrå av en laminatbyrå

Beige laminatbyråer från 1970 och 80-talet kan göras riktigt trendiga med lite färg och decoupage. Den här är inspirerad av Josef Franks Florabyrå, den kanske mest kända decoupage möbeln här i Norden. Istället för vita florabilder ur en florabok har jag använt vykort av skolplanscher i nytryck eftersom de är billigare och lättare att få tag på än gamla floraböcker.

Allt du behöver är en trött byrå och kanske även ett nattygsbord eller två. Kombinerar man flera små möbler kan man bygga sig en helt egen ny möbel, lite färg på och så klistrar man på fina växtbilder. Det går lika bra med bilder man printat ut eller varför inte gamla glansbilder eller tidningsurklipp. Nya handtag av träkulor blir pricken över i.

byrå
Byrån före byrå Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Du behöver;

  • byrå
  • kalkfärg
  • träkulor
  • fina växtbilder
  • träkulor
  • lädersnöre
  • lim
  • decoupagelack
  • borr
  • vax
  • trasa

  1. Måla byrån två varv och låt torka emellan. Använder man kalkfärg behöver man inte göra något förarbete alls och den fäster på alla ytor, även laminat.
  2. Limma på de bilder du vill ha. Använder du tjock kartong behöver man använda vanligt lim, med tunnare bilder fungerar decoupagelack. Tjockare kartong behöver strykas fast ordentligt och tryckas på en stund för att hållas, medan sköra bilder av t ex servettpapper varsamt penslas på plats med decoupagelack. Låt torka.
  3. Pensla två varv med decoupagelack ovanpå bilderna.
  4. Mät ut och borra hål för handtagen (kontrollera hålens avstånd med din egen hand så att handtaget blir lagom stort.
  5. Klipp till lädersnören som är 15-20 cm längre än det handtag du vill ha.
  6. Trä upp träkulor på ett lädersnöre till handtaget.
  7. handtag
    Handtaget av träkulor och lädersnöre handtag Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)
  8. Stick in ena ändan av lädersnöret i hålet och knyt rejäl dubbelknut på insidan av lådan. Stick in den andra ändan i andra hålet och spänn åt ordentligt och knyt fast även på insidan. Klipp av den extra biten lädersnöre.
  9. Gör så många handtag du behöver och sätt lådorna på plats i byrån.
  10. Vaxa de ytor du vill. Jag valde att vaxa enbart ovansidan för att göra det lättare att torka bort damm eftersom kalkfärgen ger en matt yta.
  11. Bygg en ny helhet genom att kombinera flera olika möbler omgjorda i samma stil.
florabyrå
Den färdiga byrån florabyrå Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.