Hoppa till huvudinnehåll

Jordbrukarna vädjar för chipsfabriken

Chips
Chips Bild: CC BY-SA / http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Evan-Amos errare humanum est

Lantbrukarna och löntagarna vädjar till livsmedelskoncernen Orkla att inte stänga Taffels chipsfabrik på Åland.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och tre fackförbund att en nedläggning av fabriken skulle få vidsträckta konsekvenser.

Orkla har inlett samarbetsförhandlingar för samtliga 103 anställda på Åland plus fyra anställda vid försäljningskontoret i Helsingfors.

Organisationerna konstaterar att fabrikens hela produktionskedja från jord till butik ger utkomst åt närmare 300 personer. Förutom de fabriksanställda drabbas potatisodlare och transportföretagare om fabriken stängs.

- Att potatisfabriken bevaras är mycket viktigt för det åländska jordbruket och hela Finlands potatisproduktion, eftersom nästan en tredjedel av landets matindustripotatis odlas på Åland, säger SLC:s ordförande Holger Falck.

Konsumenter uppmanas underteckna vädjan

Organisationerna uppmanar konsumenterna att påverka Orkla genom att underteckna en vädjan för att bevara den inhemska produktionen och fabriken.

MTK:s ordförande Juha Marttila säger att finländarna uppskattar inhemska råvaror mer än någonsin, och varnar norskägda Orkla för att man tar en rätt så stor risk om chipsproduktionen flyttas bort från Finland. Om Taffel-chipsen inte längre kommer från Finland kommer konsumenterna lätt att välja en annan chipspåse från butikshyllan, menar han.

Samarbetsförhandlingarna beräknas pågå åtminstone sex veckor.

Ställningstagandet för att bevara fabriken har förutom MTK och SLC undertecknats av Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT och Fackförbundet Pro.