Hoppa till huvudinnehåll

Mannen med tre Michelinstjärnor började med glasskiosk i Bromarv

Pontus Dahlström.
Pontus Dahlström tycker det var lite för lätt att få tre Michelinstjärnor. Pontus Dahlström. Bild: Pontus Dahlström pontus dahlström,Maaemo,traktör,Ekenäs

Ekenäsbördige Pontus Dahlström är en av krögarna bakom Maaemo - den norska restaurangen som är först med att få tre stjärnor i den nordiska Michelinguiden.

Dahlström är fortfarande överrumplad av stjärnbeskedet när Yle Västnyland ringer upp honom.

- Det här är något jag har jobbat för under hela min karriär och så plötsligt klarar man det!

De nordiska Michelinstjärnorna delades ut på hotell d´Angleterre i Köpenhamn i går kväll. Den första nordiska Michelinguiden (Michelin Guide Nordic Cities) presenterades i fjol.

Tre stjärnor på fem år

Det har gått fem år sedan Dahlström öppnade sin restaurang i Oslo tillsammans med sin danska kollega. Då hade de ett kortsiktigt och ett långsiktigt mål, berättar Dahlström.

- Efter tre år skulle vi ha en Michelinstjärna och efter sju till tio år skulle vi ha två stjärnor. När vi klarade vårt tioårsmål på femton månader så måste vi ju sätta nya mål. Det målet blev att bli den första restaurangen i Skandinavien som får tre stjärnor. Det tog fem år och så klarade vi det.

Förutom Maaemo tilldelades också restaurangen Geranium i Köpenhamn tre Michelinstjärnor.

Två exemplar av en röd bok.
Det finns en egen Michelinguide för de nordiska länderna. Två exemplar av en röd bok. Bild: Michelin Nordic Guide 2016 michelin,Michelinguiden

Det började med en glasskiosk i Bromarv

Dahlström är rädd att låta dryg, men konstaterar ändå att det känns som om det var lite för lätt att få tre Michelinstjärnor.

- Jag är medveten om att det finns tusentals krögare, otroligt duktiga människor, som offrar all tid, hälsa och familj för att uppnå Michelinstjärnor. De jobbar konstant och uppnår ingenting och här kommer en glassförsäljare från Bromarv och klarar det här tillsammans med en dansk kock på bara fem år.

Dahlströms koppling till mat och business går tillbaka till tonåren då han öppnade en glasskiosk i Bromarv. Senare öppnade han också en glasskiosk i Ekenäs.

"En dag lovar jag öppna en glasskiosk i Ekenäs igen"

Med fru och tre barn i Norge verkar Dahlström inte ha några konkreta planer att flytta till Finland och öppna en restaurang i sin gamla hemstad.

Men man ska aldrig säga aldrig konstaterar Dahlström ändå och slänger ut ett litet löfte.

- Om inte annat så lovar jag i alla fall att en dag igen öppna en glasskiosk i Ekenäs.

De finska restauranger som fortsättningsvis har en Michelinstjärna är Demo, Olo, Ask och Chef & Sommelier. Alla fyra restauranger finns i Helsingfors.

Gamla anor

Guiden Michelin har utkommit sedan 1900 då bildäckstillverkaren Michelin delade ut en guide till alla som köpte en bil.

Målet var att få folk att göra utfärder till olika restauranger så att bildäcken skulle slitas.