Hoppa till huvudinnehåll

Med avskalade fingertoppar till Vasa

Jag är Dublin
Jag är Dublin Bild: Story AB ahmed hamud obsiye,Yle Fem,dokumentärfilmer

Ahmed lever gömd i Sverige efter att ha flytt från Somalia. Han har varit i Europa i sex år. När Ahmed kom till den italienska ön Lampedusa med en överfylld liten båt tvingades han lämna fingeravtryck. I det ögonblicket blev han ett så kallat Dublinfall.

Enligt EU:s Dublinförordning kan han bara söka asyl i det första landet i Europa som han kommer till. Systemet har skapat en stor grupp unga människor som driver omkring från land till land, de lever i ett limbo utan möjlighet att kontrollera sina egna liv.

I Sverige går Ahmed 2010 med på att göra en dokumentär. Det skall bli en fiktiv berättelse där Ahmed får spela en karaktär som speglar hans eget liv.

Både Finland och Sverige har gett avslag på hans asylansökan och avvisat honom. Tillbaka till Italien vill han inte. Nu lever han gömd hos kompisar och försöker komma till rätta i den snåriga byråkratin och språkförbistringen.

Filminspelningarna ger honom i alla fall någon som bryr sig om honom. I dokumentären Jag är Dublin får vi följa Ahmed under inspelningarna och när han vid sidan om berättar om sina minnen från flykten och sina förhoppningar. Tillsammans blir det en historia om Ahmeds liv. En ganska rörig sådan, men ingenting i jämförelse med Ahmeds verkliga situation.

Han försökte ta bort huden på sina fingertoppar med sandpapper, syra och rakhyvel i hopp om att inte kunna hittas i EU:s databaser. Han bollas mellan olika instanser, trivs med att röra sig på Stockholms gator där ingen kan se att han är flykting och drömmer om att få stanna.

Europa har bara slösat bort min tid genom att skicka omkring mig. Sex år av mitt liv har slösats bort.― Ahmed

Efter många turer blir Ahmed sänd till Finland 2012. Han gömmer pengar i byxorna och hoppas att ”de snälla finnarna” inte skall hitta dem. Snart står han i bitande köld i Konnunsuo nära Villmanstrand. Han känner sig inlåst mitt ute i ingenting och när svaren dröjer blir han allt mer deprimerad. I Sverige lovade man att Finland skulle ta hand om honom, men inget händer.

Till slut verkar det ändå finnas lite hopp. I maj 2014 står han i en ödslig lägenhet i Vasa och kan för första gången blicka framåt. Kanske det ändå finns hopp om ett bättre liv. Åtminstone har han fått några år där han får styra över sitt eget liv.


Orginaltitel: I am Dublin (Sverige 2015)
90 dagar på Arenan

The film av David Aronowitsch, Ahmed Abdullahi, Anna Persson och Sharmarke Binyusuf.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem