Hoppa till huvudinnehåll

#mittkärleksliv: Vänsterprassel mer okej i Helsingfors än i resten av Svenskfinland

kyss för otrohetsartikel #mittkärleksliv
kyss för otrohetsartikel #mittkärleksliv Bild: Yle / Creative Commons / SplitShire otrohet,#mittkärleksliv

Fyra av fem finlandssvenskar i huvudstadsregionen kan förlåta otrohet, ifall omständigheterna är de rätta. Bostad och jobb kan vara orsaker till detta, säger Pia Graniittiaho på Barnavårdsföreningen.

Enligt Svenska Yles enkät om kärlekslivet verkar invånare i huvudstadsregionen vara mer benägna att förlåta otrohet än vad invånare i andra regioner är.

- Det första jag tänkte på var att våra liv ser väldigt annorlunda ut i de olika regionerna, säger Pia Graniittiaho, sakkunnig i barn och familjearbete vid Barnavårdsföreningen.

Våra liv ser väldigt olika ut i de olika regionerna.― Pia Graniittiaho, Barnavårdsföreningen

På frågan "Kan du förlåta otrohet?" svarade 81 procent av de svarande i huvudstadsregionen "ja" eller "beror på omständigheterna". I de andra regionerna var andelen som svarade så 72-75 procent. Över 3000 av Svenska Yles läsare har svarat på #mittkärleksliv-enkäten. Inom andra svarsområden fanns det inte några större skillnader mellan svaren i olika regioner.

Bostad och jobb håller ihop familjen?

I sitt jobb på Barnavårdsföreningen kommer Pia Graniittiaho i nära kontakt med par som har separerat eller funderar på det.

- I diskussionerna handlar det mycket om det praktiska och hur man ska lösa vardagen här i huvudstadsregionen.

Det är en stor sak att bryta upp vardagen och klara av boendekostnaderna med en lön.

Hon dryftar kring idén att den höga levnadskostnaden kan vara en bidragande faktor till att man lättare ser mellan fingrarna då det kommer till otrohet.

- Det är en stor sak att bryta upp vardagen och klara av boendekostnaderna med en lön. Därför kanske det finns en tendens till att ta sig en funderare på om man kan förlåta parten som varit otrogen.

Så varför är vi otrogna

Men är finlandssvenskar i huvudstadsregionen mer benägna att bryta mot det tionde budordet än resten av kustbefolkningen? Om det här med att ha begär.

Pia Graniittiaho har två teser. Delvis lever vi längre, delvis träffar vi mera människor.

- Det är en stor utmaning för oss att leva med bara en partner, jämfört med tiden då människan kanske bara levde i 30-40 år.

Dessutom är ju människan betydligt friare att göra vad hen vill i dagens värld.

- Man är inte lika ekonomiskt bunden till den andra parten som förut. Och sen rör vi ju på oss på andra sätt och träffar hela tiden nya människor på jobbet och så, funderar Graniittiaho.

Otrohet behöver inte vara slutet

Då den moderna människan träffar nya personer hela tiden så är det lätt hänt att förtjusningen eller förälskelsen slår till.

- Det kan vara bra att komma ihåg i stundens hetta då frestelsen är som störst att otrohet sårar den andra och gör ont.

Efter en otrohet så finns det en chans att gå tillbaka till något som är ännu bättre, men det kräver en hel del arbete.

Att den ena parten inte kunnat lägga band på sina känslor och handlingar behöver nödvändigtvis inte leda till att äktenskapet eller förhållandet tar slut. Det finns ofta en orsak till att den ena parten hittat kärlek utanför hemmet.

- Efter en otrohet så finns det en chans att gå tillbaka till något som är ännu bättre, men det kräver en hel del arbete, säger Graniittiaho.

Läs mera:

#mittkärleksliv: Tretusen sätt att se på relationer

Över 3000 svarade på Svenska Yles relationsenkät. De allra flesta tyckte att frågorna var intressanta, men resultaten skall läsas på rätt sätt.