Hoppa till huvudinnehåll

Nationalbiblioteket öppnar igen efter totalrenovering - se bilder!

Nationalbiblioteket i Helsingfors.
På tisdag den 1 mars klockan 12 öppnar det nyrenoverade Nationalbiblioteket sina dörrar för allmänheten. Nationalbiblioteket i Helsingfors. Bild: Ari Aalto/ Nationalbibliotekets pressbild Helsingfors,Nationalbiblioteket

Nationalbiblioteket på Unionsgatan i Helsingfors öppnar igen den första mars. Byggnaden har totalrenoverats till en kostnad på omkring 19 miljoner euro.

Renoveringen av Carl Ludwig Engels byggnad från 1845 inleddes på sommaren 2013 och avslutades i slutet av 2015. Förutom Engels huvudbyggnad har också tillbyggnaden Rotundan från 1906 renoverats.

Yttertaket och mittkupolens tak har förnyats medan fasaden på tillbyggnaden har målats om i en ljusare nyans än tidigare. Inomhus har läsesalarnas ursprungliga dörröppningar och trägolv återställts medan takmålningarna i entréhallen har rekonstruerats. En ny garderob har också byggts i källaren.

Jenni Haukio deltar i invigningsceremonin

Under renoveringen av byggnaden på Unionsgatan har biblioteket funnits på Fabiansgatan 35. Flytten tillbaka till Unionsgatan har pågått från december till februari.

När biblioteket öppnar igen kommer där att finnas självbetjäningsautomater och så ska det vara möjligt att beställa och boka tjänster via nätet.

Nationalbiblioteket har nu särskilt beaktat forskarna. Bibliotekets södra sal har inretts med forskarplatser.

Biblioteket firar invigningen den 1 mars klockan 12. Presidentens fru Jenni Haukio öppnar den nyrenoverade byggnaden. Invigningsceremonin är öppen för allmänheten.

Fastigheten ägs av Helsingfors universitets fonder.

Här är foton från det nyrenoverade Nationalbiblioteket:

Kansalliskirjasto peruskorjauksen jälkeen

 • De Eurovisa Johan Lindroos, Mia Hafrén, Christoffer Strandberg och Eva Frantz.

  Italien vann De Eurovisas hjärtan

  Francesco Gabbanis Eurovisionsbidrag fick flest poäng.

  Francesco Gabbanis Eurovisionsbidrag Occidentalis Karma fick flest poäng av panelen i år. Tvåa blev Portugals Salvador Sobral.

 • Snö i norra Helsingfors på skärtorsdagen den 13 april 2017.

  Våren har inte framskridit alls på en månad

  Meteorolog: Valborgsvädret ett mysterium.

  Den termiska våren inleddes i södra och sydvästra Finland redan för en dryg månad sedan, före den 15 mars. Efter det har våren inte framskridit alls, visar statistik från Meteorologiska institutet.

 • Markus Nutivaara i Columbus Blue Jackets

  Inget VM för Nutivaara – skada sätter stopp

  Beslut om operation fattas på måndag.

  Lejonen kommer inte att få förstärkning av Markus Nutivaara i VM. Backen säger till tidningen Kaleva att han har en skada som kan kräva operation och därför är det uteslutet med spel i VM.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen