Hoppa till huvudinnehåll

Nedräkningen för Glosholm sjöbevakningsstation har börjat

glosholm sjöbevakningsstation
Glosholm sjöbevakningsstation är nersliten och inte längre ändamålsenlig. glosholm sjöbevakningsstation Bild: Yle/Stefan Härus glosholm sjöbevakningsstation

Vid Glosholm sjöbevakningsstation söderom Pellinge i Borgå räknar sjöbevakarna dagarna.

Ännu i ungefär en månad kommer Gränsbevakningens verksamhet i östra Nyland att finnas ute på Glosholm, men redan i medlet av mars kan flyttlasset gå.

Gränsbevakningens nya flytande sjöbevakningsstation i två våningar är redan på plats vid Kuggen i Borgå. Det som saknas är den flytande verkstaden. Den ligger ännu ute vid Glosholm, men ska så småningom bogseras till Kuggen invid Emsalö bro.

glosholm sjöbevakningsstations flytande verkstad
Den flytande verkstaden ska bogseras till Kuggen i mars. glosholm sjöbevakningsstations flytande verkstad Bild: Yle/Stefan Härus flytande verkstad

Just nu arbetar man på den nya sjöbevakningsstationen med bland annat inredningsarbeten och montering av el och vvs.

Plus och minus

Hur ser då gränsbevakarna på Glosholm på flytten?

- Det finns både plus och minus. Minuset är att lämna den här fantastiska miljön här ute i havsbandet. På plussidan finns förstås att man slipper den långa vägen ner till Pellinge och båtfärden därifrån över till en holme. Det är en utmaning bland annat för logistiken. Närheten till Borgå centrum från Kuggen är ju också ett plus, eftersom jag är Borgåbo, säger Patrik Neem vid Glosholm sjöbevakningsstation.

sjöbevakarnas båt vid glosholm borgå
sjöbevakarnas båt vid glosholm borgå Bild: Yle/Stefan Härus sjöbevakningsstation

Inte ändamålsenliga lokaler

Flytten har varit aktuell sedan 2012 på grund av gränsbevakningsväsendets sparkrav på totalt 29 miljoner euro. Den summan ska gränsbevakningsväsendet spara in bland annat genom att få ner fastighetshyrorna för sjöbevakningsstationerna, vilka utgör en stor utgiftspost.

En annan orsak till att Gränsbevakningen nu lämnar Glosholm är att lokalerna inte längre är ändamålsenliga. Fastigheterna borde renoveras om sjöbevakarna ska kunna bo kvar där, vilket rimmar illa med sparkraven.

skylt på glosholms gränsbevakningsstation
skylt på glosholms gränsbevakningsstation Bild: Yle/Stefan Härus gränsbevakningsväsendet
radartornet på glosholm sjöbevakningsstation i borgå
Snart slutar radarn snurra på Glosholm. radartornet på glosholm sjöbevakningsstation i borgå Bild: Yle/Stefan Härus Skärgård (musikstycke),Pellinge,borgå skärgård

Sprängt muminhus dragplåster?

Det blir Forststyrelsen som kommer att ta över Glosholm sjöbevakningsstation. I den östnyländska skärgården administrerar Forststyrelsen redan över Söderskär, där en privat turistföretagare äger själva fyren. På Pörtö samarbetar forststyrelsen med länets stiftelse för friluftsområden.

Ett dragplåster på Glosholm, är en fyrruin. Fyren byggdes år 1835 och den var den fjärde optiska fyren i Finland. Fyren släcktes när den nya fyren på Söderskär stod färdig år 1862. Efter det gjordes Glosholms fyr om till en båk, som dock sprängdes år 1940.

Författaren Tove Janssons stuga låg på en av de närliggande öarna - Klovharun. Det var fyren på Glosholm som fick stå som förebild för muminhuset.

Flytt om några veckor

När väl sjöbevakningsstationen flyttat från Glosholm, ska forststyrelsen tillsammans med ortsbor och Borgå stad fundera på hur området kunde användas och utvecklas i framtiden.

Flytten från Glosholm kommer att ske i medlet eller i slutet av mars. Då ska också den flytande verkstaden bogseras till sin nya plats vid Kuggen intill Emsalö bro.

gränsbevakningens båt i glosholm borgå
gränsbevakningens båt i glosholm borgå Bild: Yle/Stefan Härus gränsbevakningens båt