Hoppa till huvudinnehåll

Palmegruppen gav tillbakablick till år 1986

Den så kallade Palmegruppen samlade till en pressträff angående utredningen kring det 30 år gamla mordet på Olof Palme. Intresset bland journalister var stort trots att gruppen inte kom med några nyheter.

– Vi kallar det här för en pressträff och kommer inte att komma med några dramatiska avslöjanden, sade nuvarande förundersökningsledare Kerstin Skarp.

Under pressträffen gav Palmegruppen en snabb tillbakablick till händelserna den 28 februari 1986 då Olof Palme sköts på hemväg från biografen Grand på Sveavägen i Stockholm. Paret Palme hade bestämt sig för att gå och se en film med sin son utan att ha med sig livvakter. Då filmvisningen var slut kring klockan 23 promenerade de mot sitt hem i Gamla stan, då två skott avfyrades mot dem. Det ena skottet dödade Olof Palme och det andra skottet skadade hans fru Lisbeth.

Den nuvarande chefen för Palmegruppen Hans Melander berättade om kulorna som hittades dagen efter mordet. Enligt Melander är kulorna i ett så dåligt skick att det är möjligt att de inte går att binda till något specifikt vapen.

Flera olika spår

Den vid det här laget avlidne Christer Pettersson är den enda personen som blivit juridiskt frikänd för att inte ha mördat Olof Palme. Tips om Pettersson har kommit in till polisen under åren, men de har inte utretts eftersom Pettersson blivit friad. Lisbet Palme, som var ett ögonvittne, hade tidigare pekat ut Pettersson för mordet.

Utredarna berättade även om de olika spekulationerna och spåren som polisutredningarna följt, och nämnde bland annat Polisspåret och Sydafrikaspåret. Polisspåret handlar enligt gruppen om löst sammansatta uppgifter om poliser som "betett sig märkligt" under händelserna.

Sydafrikaspårets motiv sades vara Palmes engagemang och kritik mot Sydafrikas apartheidregim.

Hoppas på lösning

Palmegruppen består av den nuvarande förundersökningsledaren Kerstin Skarp, chefen för Palmegruppen Hans Melander, kriminalkommissarie Dag Andersson som är spaningsledare samt tre utredare.

Skarp avslutade pressträffen med att säga att utredningen ska moderniseras och att materialet ska vårdas genom arkivering.

–Vi hoppas på att lösa det här, sade Skarp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes